Site icon Editia de Dimineata

Descoperirile macabre nu se mai termină la Bucea. CASA ORORILOR (VIDEO)

Deși Kievul este practic eliberat, știrile proaste vin din localitățile din jurul capitalei Ucrainei, unde ies la suprafață ororile comise de trupele de ocupație.

Ministerul Apărării din Ucraina a postat pe pagina sa oficială un nou film care înfățișează trupurile neînsuflețite ale unor civili legați la mâini și împușcați. Cadavrele au fost găsite în pivnița unei case din Bucea.

”Dovezi oribile ale crimelor de război comise de Rusia în timpul ocupației. Nu vom uita niciodată. Nu vom ierta”, scrie comunicatul Twitter al Forțelor Armate Ucrainene.

„Acesta este subsolul unei case din Bucea. Ocupanții au stat într-o cameră. Civilii au fost împușcați în cealaltă. Corpurile sunt încă acolo. Mai întâi i-au împușcat în genunchi. Le-au legat mâinile, i-au pus în genunchi cu fața la perete. I-au împușcat în cap și asta a fost tot”, se vede în subtitrarea materialului.

Gropi comune. Un șanț lung de 45 de metri

Procurorul general Irina Venediktova a avansat cifra de 410 cadavre găsite în orașele din apropierea Kievului, relatează Reuters.

Conform unor imagini din satelit publicate de canalul MAXAR, în curtea unei biserici din Bucea se vede un șanț lung de 13 metri – locul în care a fost descoperită o groapă comună. Ulterior, șanțul identificat a se afla în curtea Bisericii Sf Andrei, ar fi ajuns la lungimea de 45 de metri.

Primarul localității a declarat la un moment dat că mai multe corpuri au fost îngropate în gropi comune și a avansat cifra de 300. Nu se știe însă dacă ulterior acestora nu li s-au mai adăugat alte cadavre îngropate direct de către armata rusă.

Crime de război

Purtătorul de cuvânt al Președinției Ucrainei, Serghei Nikiforov,  s-a arătat șocat de imagini și a afirmat că ceea ce a făcut Rusia arată clar ca o crimă de război:

”Am găsit gropi comune. Am găsit oameni cu mâinile și picioarele legate…împușcați, cu urme de gloanțe în ceafă. Erau clar cvili și au fost executați. Am găsit trupuri incendiate pe jumătate ca și cum ar fi vrut să șteargă urmele crimelor, dar nu au avut suficient timp să o facă cum trebuie” 

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut Curții Penale Internaționale și a organizațiilor internaționale să meargă la Bucea și în alte orașe din regiunea Kiev cât mai curând posibil să se adune dovezi ale crimelor de război.

„Îndemn Curtea Penală Internațională și organizațiile internaționale să își trimită misiunile în Bucha și în alte orașe și sate eliberate din regiunea Kiev, în cooperare cu agențiile ucrainene de aplicare a legii, să colecteze temeinic toate dovezile crimelor de război rusești”, a spus el. „Dacă spuneam că voi depune toate eforturile pentru a-i aduce pe făptași în fața justiției, acum sunt convins că aceasta este o chestiune a vieții mele, pe care o voi face până la ultima mea suflare, până vor fi trași la răspundere cu toții”.

Alte reacții

Anthony Blinken, Secretar de stat, Statele Unite: „Este realitatea a ceea ce se întâmplă în fiecare zi, atât timp cât brutalitatea Rusiei împotriva Ucrainei continuă”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: „Este absolut inacceptabil ca civilii să fie luaţi drept ţinte şi ucişi. Acest lucru scoate în evidenţă importanţa de a pune capăt războiului”

 

Exit mobile version