Site icon Editia de Dimineata

Despre fapte bune, fără să ceri nimic în schimb. ”Peste 50 de transporturi de multe tone, ajutoare pentru Ucraina”

Este vorba despre oameni. Și despre disperare. Și despre deznădejde. Și despre buni samariteni, creștinismul în forma lui pură, altruismul, faptele bune. Totul, adunat într-o singură emisiune, ”Ediția de dimineață”, la Digi 24, duminică, de la 10:30, sub ”bagheta” lui Lucian Mîndruță.

Mai bine de 7,7 milioane de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele și să se mute în interiorul Ucrainei, de când a început aici invazia rusă, anunță Organizația Internațională pentru Migrație. Miercuri, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați anunța că peste 5 milioane de ucraineni au plecat din calea atacului rus, spre alte state, printre care și România.

6 refugiați din 10, altfel spus 2,8 milioane de ucraineni au plecat în Polonia, care, găzduiește cel mai mare număr de migranți ucraineni. În România au ajuns peste 760.000 de ucraineni, dar mulți au plecat spre alte țări, arată un raport al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați.

În Rusia se află 560.000 de refugiați ucraineni iar în Ungaria și în Republica Moldova au ajuns, în parte, mai puțin de jumătate de million de ucraineni.

Mulți cetățeni rămași blocați în Ucraina, dar și o parte dintre refugiații ajunși în România, au primit sprijin din partea unor oameni simpli cu inima mare, reuniți acum sub titulatura #Vulturilor76. Oameni care fac fapte bune fără să ceară nimic în schimb.  Tineri frumoși, cu inimi mari, care ajută și români, de mai mult timp, dinaintea războiului din Ucraina.

Duminică, la zi de mare sărbătoare creștină, cea mai importantă sărbătoare, de fapt, îi vom cunoaște pe Eli (de la Eli Vorbește), Mădălina Preda, Alex (Alexandru Puiu, președinte Fabrica de Fapte Bune), care sunt implicați în operațiuni ample de transport de ajutoare către Ucraina. ”Peste 50 de transporturi, de multe tone”, până acum, după cum mărturisesc în dialogul purtat cu Lucian Mîndruță.

Cu ajutorul unor persoane cunoscute în mediul online pentru că fac fapte bune de mai mult timp și ajută semenii, donațiile au fost organizate și trimise acolo unde a fost mare nevoie de ele: la granița cu Ucraina, pentru a fi preluate și distribuite unde era mai mare nevoie de ele.

Alimente, medicamente, îmbrăcăminte, în perioada în care era mare nevoie. Au fost agregatori de voluntari, au apelat la companii, au adunat laolaltă 19 companii, 15 organizații, 20 de creatori de conținut și antreprenori care i-au sprijinit pe cei circa 2.000 de voluntari dispuși să ajute alte mii de refugiați!

”De la 2 pungi de mâncare, am trecut la 2 dube, de la 2 dube am trecut la 1 TIR! 30 de paleți cu de toate către centrul de donații din Cernăuți, de unde vor fi fi redistribuiți către cele mai afectate zone ale țării”, scria Eli, în pagina Eli Vorbește, la Facebook, în data de 5 aprilie, într-un apel la continuarea ajutorării. Cum să dai o mână de ajutor Fabricii de Fapte Bune.
”Uite cum ne poți ajuta
Poți aduce direct LA DEPOZIT* ( Centrul de Donații Vulturilor pe Gmaps)
– alimente de bază neperisabile + hrană copii & bebeluși
– igienă ( sampon, absorbante, pasta, periute de dinti, scutece copii/adulti)
– medicamente ( de uz general: de raceală, vitamine, calmante, alergii etc.)
DONEAZĂ BANI ȘI ne ocupăm noi
În conturile oficiale Asociația Fabrica de Fapte Bune
RON RO50INGB0000999909004618
EURO RO03INGB0000999907393906
Revolut – @elivorbeste
Cu recunoștință,
Eli, Mădă și Alex (Fabrica de Fapte Bune)

Războiul din Ucraina nu pare să înceteze prea curând, iar cetățenii ucraineni se regăsesc într-o situație de neimaginat. Ajutorul oferit prin donații înseamnă mult pentru ei în aceste vremuri crunte, însă puterile voluntarilor se împuținează pe zi ce trece, așa cum se întâmplă deseori și la noi, la români, și la alții.

Totul a început de la cazarea unor refugiați și de la nevoia de a-i hrăni, cât timp erau cazați (era vorba despre 15 persoane, mame și copii).  ”Acum 4 săptămâni eram la Madalina Preda acasă și cazam 15 mame cu copii, strângeam 2 pungi cu alimente și speram la puțin peste, să mai ajutăm încă pe atât. Astăzi, de la 2 pungi am ajuns la 22 tone!”, povestește Eli.

Fac facturi, notează tot, primesc rapoarte din Ucraina de la cei care distribuie ajutoarele mai departe, căci li se pare crucială transparența, care să dea încredere în demersul lor.

De Vinerea Mare, în pagina de Facebook Eli Vorbește a apărut un bilanț și un mesaj-apel la continuarea ajutorării celor care au acum cea mai mare nevoie: ”Dacă vă întrebați ce mai urmează, noi suntem aici pentru:

transporturi regulate de alimente în zonele fierbinți din interiorul Ucrainei – anunțăm ziua și locul de întâlnire când primim undă verde și noi din partea cealaltă, așa că dragi firme care puteți oferi în continuare sponsorizări de bani sau produse, vă primim cu drag!!!
voluntari care adăpostesc refugiati și nu se mai descurcă cu alimentele, hainele etc.
nevoi punctuale ale refugiaților – exemplu: am intermediat angajarea unei mămici învățatoare, găsirea unui psiholog ucrainean pentru o soție care a primit “vestea” despre soțul ei, am cumpărat bilete de tren pentru oameni în tranziție etc”.
Dar cel mai bine ar fi să vă lăsăm să urmăriți dialogul lui Lucian cu ei, tinerii cu inimi frumoase, căci vă veți convinge singuri cât de mult contează altruismul.
Exit mobile version