Site icon Editia de Dimineata

Destinație de suflet: Mânăstirea Dintr-un Lemn, județul Vâlcea

sursa edituramateescu.ro

Mănăstirea Dintr-un Lemn este situată în Depresiunea Horezu, o zonă pitorească, ferită de agitația cotidiană şi considerată leagănul spiritualităţii din sudul ţării. Pe lângă faptul că este unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din România, construirea lăcașului de cult are la bază o legendă fantastică.

Mănăstirea Dintr-un Lemn apare pentru prima dată în documentele oficiale în aprilie 1635. Aceasta a fost consemnată de diaconul Paul de Alep care relatează, în jurnalul său,  şi legenda apariţiei lăcaşului de cult. Potrivit acesteia, mănăstirea a fost construită din trunchiul unui singur stejar, în scorbura căruia a fost găsită o icoană a Maicii Domnului.

sursa: doicocosihorezu.ro

Legenda spune că un călugăr a găsit într-o scorbură a unui stejar secular icoana Maicii Domnului. Povestea transmisă din generaţie în generaţie prin viu grai spune că acesta a auzit o voce care l-a îndemnat să construiască în acel loc o biserică din acel stejar secular. Biserica a fost ridicată în cinstea Icoanei găsite a Maicii Domnului, ce se păstrează şi astăzi în biserica de piatră a mânăstirii.  Obiectul sfânt are dimensiuni impresionante – 1,5 m înălțime pe 1 m lățime, conform ghiduri-turistice.info

Profesorul I.D. Ștefănescu afirmă că icoana ar fi fost pictată la Bizanț sau la Muntele Athos, folosindu-se un model mai vechi de pe la jumătatea secolului XVI și se pare că este ipoteza cea mai plauzibilă. Modul cum a ajuns pe aceste meleaguri este necunoscut.

La mijlocul secolul al XVII-lea, lângă bisericuţa de lemn a fost construit un lăcaș de cult din piatră. Mănăstirea dintr-un lemn a fost modificată şi restaurată de cel puţin nouă ori, din momentul ctitoriei sale şi până în prezent. Cu toate acestea, unitatea monahală și-a păstrat harul și autenticitatea.

sursa: edituramateescu.ro

Cum pot ajunge la acest locaș?

Mănăstirea Dintr-un Lemn se află în judeţul Vâlcea, pe Valea Otăsăului, în comuna Frânceşti, la 25 de kilometri de municipiul Râmnicu Vâlcea. Unitatea monahală este situată în afara drumurilor naţionale, iar şoseaua care te va duce spre aşezământul monahal şerpuieşte printr-un cadru natural mirific. Până la Mănăstirea Dintr-un Lemn, indiferent din care parte a ţării vii, trebuie să ajungi mai întâi în localitatea Băbeni. De aici, Drumul Judeţean 646 te va duce la Frânceşti, iar din comună urmează DJ646B, iar şoseaua te va conduce la destinaţie.

 

Exit mobile version