Site icon Editia de Dimineata

Dezinformare în social media: Informații false contestă topirea accelerată a calotei glaciare din Antarctica

O postare pe Instagram, masiv distribuită, prezintă un videoclip cu doi cunoscuți sceptici ai schimbările climatice, Judith Curry și Don Easterbrook, discutând despre calota glaciară a Antarcticii și „creșterea” ei în volum. Clipul provine din filmul documentar realizat în 2016, „Climate Hustle”, care prezintă o serie de vorbitori care resping ideea unei crize a schimbărilor climatice.

Cei doi foști universitari sunt cunoscuți pentru că pun sub semnul întrebării sau neagă aspectele dovedite ale schimbărilor climatice.

Judith Curry a pus sub semnul întrebării dovezile copleșitoare că oamenii sunt cauza principală a încălzirii globale și a schimbărilor climatice.

O altă postare apărută recent pe Facebook interpretează trunchiat un studiu mai vechi al NASA din 2015, pentru a promova aceeași narațiune conspiraționistă potrivit căreia încălzirea globală e un fenomen regizat și promovat prin mass-media controlată.

Dincolo de constatările pe care le putem face pe propria piele și în viața de zi cu zi, de câțiva ani buni încoace, mai multe agenții climatice independente au raportat că temperaturile globale sunt în creștere.

Pe lângă măsurarea directă a temperaturilor în creștere, cercetătorii au documentat efectele încălzirii globale, cum ar fi creșterea nivelului mării, pierderea gheții arctice și pierderile de masă din calotele de gheață din Antarctica și Groenlanda, precum și din ghețari.

Cele mai răspândite narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi:

„Încălzirea globală este o escrocherie a elitelor globaliste/ guvernelor care au interese ascunse/ malefice.”

„Existența calotei glaciare din Antarctica este o dovadă clară că încălzirea globală este un fenomen regizat și promovat de presa controlată”.

„Schimbările climatice nu sunt provocate de activitatea umană”.

Evaluarea antifake.ro:

Afirmațiile care neagă fenomenul topirii calotei glaciare din Antarctica sunt false.

Numeroase studii științifice au constatat că pierderile de gheață din Antarctica și Groenlanda s-au accelerat în ultimele trei decenii

De exemplu, în studiul „Mass balance of the Greenland and Antarctic ice sheets from 1992 to 2020”, lansat în aprilie 2023, de cercetători de renume, unii cu mii de citări în domeniul științific, arată clar faptul că „pierderile de gheață din calota glaciară a Groenlandei și Antarcticii s-au accelerat începând cu anii 1990, fiind responsabile de o creștere semnificativă a nivelului mediu global al mării”.

Exit mobile version