Site icon Editia de Dimineata

Dezrobire și emancipare. 164 de ani de la adoptarea legii prin care romii au devenit oameni liberi

La 20 februarie 1856 a fost adoptată de domnitorul Barbu Ştirbei „Legiuirea pentru emancipaţia tuturor ţiganilor din Principatul Românesc” – legea prin care romi au devenit liberi, cu drepturi şi îndatoriri egale cu ale celorlaţi cetăţeni din România.

„Ziua Dezrobirii Romilor” a fost declarată prin Legea 28 din 11 martie 2011 și publicată în Monitorul Oficial din 15 martie 2011.

În 1837, Mihail Kogălniceanu a început procesul dezrobirii, iar din 1856 au fost eliberaţi din sclavie ultima categorie de robi ce aparţineau proprietarilor particulari. O populaţie de 250.000 de romi şi-a câştigat statutul de oameni liberi. Cu doar câteva luni înainte de această dată o lege similară a fost dată şi în Moldova.

Alte date care îi reprezintă pe romi sunt: 8 aprilie „Sărbătoarea etniei romilor din România”, iar pe 16 iunie „Ziua Limbii Romani”, arată rador.ro.

Locul de origine

Specialisții susțin că locul de origine al romiilor ar proveni din Egipt, în schimb alții susțin că din provincia indiană Punjab în urmă cu cel puţin 1.000 de ani.

Istoricii cred că majoritatea romilor au pornit spre Europa fugind de turci şi de ciumă.

Mesajul președintelui

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu această ocazie și a subliniat importanța contribuției pe care romii o au în țara noastră.

Încă de la începutul primului meu mandat de Preşedinte al României, am subliniat importanţa contribuţiei pe care romii o au la dezvoltarea ţării noastre şi am evocat parcursul dificil spre consacrarea romilor ca cetăţeni români, cinstind jertfele pe care aceştia le-au făcut pentru România. Deplângând suferinţele şi marginalizările îndurate de romi, condamnând atacurile rasiste şi respingând orice formă de discriminare, am apreciat faptul că în ultimii ani statul român şi-a asumat trecutul întunecat, fiind realizate demersuri concrete pentru recuperarea memoriei victimelor totalitarismelor şi onorarea sacrificiului acestora„, subliniază preşedintele Klaus Iohannis.

sursa foto: adevarul.ro

Exit mobile version