Site icon Editia de Dimineata

Diferența de gen în medicină este o realitate. Femeile nu sunt „mici bărbați”

În sănătate și în boală, femeile nu sunt egale cu bărbații. Cu toate acestea, diferențele de gen în acest domeniu, al medicinei și asistenței medicale, nu sunt vizibile.

Potrivit unei analize cuprinzătoare elaborate de McKinsey Health Institute pentru Forumul Economic Mondial, diferența de gen împovărează sănătatea femeilor.

Problemele de sănătate ale femeilor sunt deseori insuficient cercetate și sunt neînțelese, ceea ce duce la întârzieri în diagnosticarea și tratamentul acestora.

Întârzierea medie a diagnosticului pentru femei este de patru ani, ceea ce le dezavantajează prin potențiala prelungire a dezvoltării bolii și a suferinței, precum și prin întârzierea tratamentului. De exemplu, femeile primesc diagnosticele oncologice în medie cu 2,5 ani mai târziu decât bărbații, iar în cazul bolilor metabolice, cum ar fi diabetul, întârzierea este în medie de 4,5 ani. În cazul ADHD, discrepanța este și mai mare, cu o întârziere de 6 ani în cazul femeilor.

Analiza evidențiază, de asemenea, o problemă semnificativă: lipsa datelor și a cunoștințelor necesare despre sănătatea femeilor, parțial datorată faptului că medicina sugerează adesea că femeile sunt „mici bărbați”.

Datele reprezintă o componentă esențială pentru o analiză solidă și pentru luarea de decizii bazate pe dovezi. Cu toate acestea, multe seturi de date epidemiologice și clinice utilizate în mod obișnuit în prezent nu oferă o imagine completă a sănătății femeilor, subestimând greutățile cu care acestea se confruntă.

Această subestimare poate însemna, de asemenea, că gravitatea anumitor probleme de sănătate ale femeilor este subestimată. Asta se reflectă, de exemplu, în modul în care este evaluată durerea în cazul femeilor, când afecțiunile dureroase sunt cel mai adesea considerate mai puțin severe.

Exit mobile version