Site icon Editia de Dimineata

Digi24 administrează pastila de (dez)informare. Un nou format, o nouă producție în colaborare cu mediastandard.ro și editiadedimineata.ro

Ne-am cumpărat cele mai sofisticate telefoane mobile și computere, ne jucăm online, ne plimbăm prin lume cu ochelari VR, lucrăm de acasă, remote, ce mai, tehnologia ne-a intrat în ADN și ne-a adus nebănuite beneficii în viață! Cu toate astea, pare că ne-am pierdut pe noi și că ne este din ce în ce mai greu să deosebim adevărul de minciună, binele de rău și dezinformarea a ajuns la ordinea de zilei în viața noastră.

Cum am ajuns aici și cum putem scăpa din capcană? Nu cum ai bate din palme, asta e sigur.

Faptul că unele state încurajează fabricarea și răspândirea dezinformării face și mai greu de combătut acest fenomen. Digi24, în colaborare  cu mediastandard.ro și editiadedimineata.ro a lansat o nouă campanie numită „Pastila de informare”. V-a surprins, probabil, un format nou, tineresc, în care trei jurnaliști încearcă, într-un cadru cât mai relaxat și departe de rigorile studiourilor TV, să explice simplu ceea ce ar fi trebuit să fie o evidență, dar, iată, nu e. Practic, ei încearcă să combată cele mai răspândite informații false care ne inundă spațiul virtual, pe rețelele de socializare.

Pentru început, a fost ales narativul ”la modă”: cum încearcă România să înglobeze Republica Moldova.

Serghei Alexandrovici Markov este vicepreședinte al Forumului public rus pentru afaceri internaționale și copreședinte al Consiliului Național Strategic al Rusiei.

El susține că România intenționează să atace Transnistria cu sprijinul NATO, urmând apoi să anexeze Republica Moldova.

„România, cu sprijinul NATO și cu participarea armatei ucrainene, intenționează să pună mâna pe Transnistria și să efectueze represalii politice masive împotriva tuturor susținătorilor Rusiei. Acest lucru va pune Rusia într-o poziție foarte dificilă. După operațiunea militară, România plănuiește anexarea Moldovei”, a anunțat Markov.

Anterior, fostul ministru al Apărării al Republica Populară Donețk, Igor Strelkov, a, declarat că potrivit informațiilor pe care le deține, România se pregătește pentru ocuparea Republicii Moldova.

Alte surse susțin că Uniunea Europeană însăși a dat girul pentru anexarea Republicii Moldova de către România, iar guvernarea-marionetă  de la Chișinău acceptă acest lucru. Este doar una dintre știrile false care reia una din narațiunile promovate de propaganda rusă și de vocile promoscovite din Republica Moldova. În realitate, Bruxelles-ul nu s-a pronunțat vreodată în favoarea unirii, considerând Republica Moldova un stat independent, căruia i-a oferit statutul de țară candidată la aderare.

Mașina de propagandă a Kremlinului încearcă să tragă cetățenii Republicii Moldova de partea lor. Oficiali ruși lansează false avertismente că România ar plănui să cucerească statul de peste Prut. Evident, situația nu este deloc despre cucerire, ci de ajutorare.

Să urmărim împreună „Pastila de informare”, de la Digi24. Și să fim deștepți!

Exit mobile version