Site icon Editia de Dimineata

Dimensiunea pupilei este un indicator al inteligenței

Pupilele indică excitare, interes sau epuizare mentală. Dilatarea lor este folosită chiar de FBI pentru a detecta minciuna sau înșelăciunea. Studiile de la Georgia Institute of Technology sugerează că dimensiunea de bază a pupilelor este strâns legată de diferențele individuale în inteligență. Cu cât pupilele sunt mai mari, cu atât este mai mare inteligența, măsurată prin teste de raționament, atenție și memorie.

Această relație surprinzătoare a fost constatată în timp ce erau studiate diferențele în cantitatea de efort mental pe care oamenii o foloseau pentru a finaliza sarcinile de memorie. Au fost folosite dilatațiile pupilei ca indicator al efortului, o tehnică popularizată în anii 1960 și 1970.

Au fost realizate mai multe studii la scară largă, cu peste 500 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, din comunitatea din Atlanta. A fost măsurată dimensiunea pupilelor participanților folosind un dispozitiv de urmărire a ochilor, care captează reflexia luminii de pe pupilă și cornee folosind o cameră foto puternică și un computer.

„Am măsurat pupilele participanților în repaus în timp ce se uitau la un ecran gol al computerului timp de până la patru minute. În tot acest timp, dispozitivul înregistra. Folosind aparatul, am calculat apoi dimensiunea medie a pupilei fiecărui participant”, explică cercetătorii.

Dimensiunea pupilei se referă la diametrul diafragmei circulare negre din centrul ochiului, care poate varia de la aproximativ doi la opt milimetri. Pupila este înconjurată de zona colorată cunoscută sub numele de iris, care este responsabilă pentru controlul dimensiunii pupilei. Pupilele se strâng ca răspuns la lumina puternică, printre altele.

Seniorii au pupile mai mici

În următoarea parte a experimentului, participanții au finalizat o serie de teste cognitive menite să măsoare „inteligența fluidă”, capacitatea de a raționa la noi probleme, „capacitatea memoriei de lucru”, capacitatea de a-și aminti informațiile pe o perioadă de timp și „ controlul atenției ”, abilitatea de a concentra atenția în mijlocul distragerilor și interferențelor. Ca un exemplu de test de control al atenției, participanții au fost nevoiți să mențină privirea către un asterisc pâlpâitor pe o parte a ecranului computerului și să privească rapid în direcția opusă pentru a identifica o literă.

S-a constatat că o dimensiune de bază mai mare a pupilelor a fost corelată cu o mai mare inteligență fluidă, mai mare control al atenției și, într-un grad mai mic, capacitatea mai mare a memoriei de lucru, indicând o relație fascinantă între creier și ochi. În mod interesant, dimensiunea pupilelor a fost corelată negativ cu vârsta: participanții mai în vârstă au avut tendința de a avea pupile mai mici, mai constrânse.

Mărimea pupilei este legată de activitatea din locus coeruleus, un nucleu situat în trunchiul superior al creierului, cu conexiuni neuronale de mare anvergură cu restul creierului. Locus coeruleus eliberează noradrenalină, care funcționează atât ca neurotransmițător, cât și ca hormon în creier și corp și reglează procese precum percepția, atenția, învățarea și memoria. De asemenea, ajută la menținerea unei organizări sănătoase a activității creierului, astfel încât regiunile cerebrale îndepărtate să poată lucra împreună pentru a îndeplini sarcini și obiective dificile.

Persoanele care au pupile mai mari în repaus au o reglare mai mare a activității de către locus coeruleus, ceea ce favorizează performanța cognitivă și funcția creierului în stare de repaus. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explora această posibilitate și pentru a determina de ce pupilele mai mari sunt asociate cu o inteligență fluidă mai mare și un mai mare control al atenției.

Exit mobile version