Site icon Editia de Dimineata

Din China vin vești proaste: un nou virus gripal, cu potențial pandemic

Deși nimeni nu poate spune cu inima deschisă că mai suportă la această oră informații despre un nou agent patogen cu potențial pandemic, iată că veștile proaste vin. Și vin tot din China.

Acolo a fost descoperită de către oamenii de științăoO nouă tulpină de virus gripal care are potențial de a deveni pandemic, transmite BBC.

Poate infecta oamenii

S-a dezvoltat recent și se manifestă la porci, dar poate infecta și oamenii, spun cercetătorii.

Aceștia sunt îngrijorați de faptul că virusul poate suferi mutații în așa fel încât să se transmită ușor de la persoană la persoană și să declanșeze un focar global.

Oamenii de știință mai atrag atenția că acest virus poate deveni periculos și trebuie monitorizat cu atenție. Fiind nou, oamenii pot avea o imunitate scăzută sau chiar deloc în fața virusului, mai atrag atenția cercetătorii.

Trebuie luate măsuri din pripă

Ultima gripă pandemică întâlnită în lume, focarul de gripă porcină din 2009, a fost mai puțin mortală decât s-au temut specialiștii inițial, în mare parte pentru că populația în vârstă avea imunitate față de aceasta, probabil datorită asemănărilor cu alte virusuri gripale care au circulat înainte.

Cercetătorii notează în publicația  Proceedings of the National Academy of Sciences că măsurile de luptă contra virusului la porci și atenta supraveghere a lucrătorilor din industria industrializării cărnii porcine trebuie să fie instituite rapid.

Chiar dacă nu este o problemă de urgență imediată, spun cercetătorii, are toate caracteristicile de a fi perfect adaptată pentru a infecta oamenii, deci trebuie supravegheată cu mare atenție.

 

Exit mobile version