Site icon Editia de Dimineata

Din nou haos pe aeroporturi! Lufthansa intra în grevă

Ca și când situația nu ar fi fost suficient de dramatică, haosul pe aeroporturi va continua, ba se va și amplifica, pentru că miercuri Lufthansa intră în grevă.

Se așteaptă ca greva de miercuri, care va dura toată ziua, să provoace anulări și întârzieri ale zborurilor, ceea ce se va adăuga la haosul de călătorie care a afectat aeroporturile germane în această vară, informează DW.

Într-un anunț făcut luni, sindicatul german Verdi a făcut apel la personalul de la sol care lucrează pentru compania aeriană principală a Germaniei, Lufthansa, să ia parte la o „grevă de avertisment” în această săptămână.

Greva de o zi, care va avea loc miercuri, va afecta operațiunile de pe marile aeroporturi din Germania, inclusiv Frankfurt, Düsseldorf, Köln, Hamburg, Munchen și Berlin.

Lufthansa a criticat acțiunea ca fiind „nerezonabilă”.

De ce a fost declanșată greva?

Sindicatul negociază o majorare de salariu în numele a 20.000 de membri ai personalului de la sol al Lufthansa, care include lucrători din domeniul logisticii și tehnicieni – fără de care avioanele nu pot decola.

Verdi a declarat că, în timpul celei de-a doua runde de negocieri salariale, Lufthansa a prezentat o ofertă care a fost considerată insuficientă. Sindicatul cere o creștere salarială de 9,5%.

Într-o declarație, sindicatul a afirmat că situația din aeroporturi se agravează, angajații fiind suprasolicitați din cauza „lipsei semnificative de personal, a inflației ridicate și a înghețării salariilor timp de trei ani”, ceea ce îi pune pe angajați sub presiune.

După o a doua rundă de negocieri eșuată, vicepreședintele Verdi, Christine Behle, a declarat: „Au nevoie urgentă de mai mulți bani și au nevoie de o ușurare – pentru ei înșiși și pentru pasageri. Oferta angajatorilor nu este suficientă pentru asta”.

Verdi respinsese o primă ofertă salarială din partea Lufthansa, dar a fost de acord să continue negocierile pe 3-4 august.

Anulări și întârzieri

Greva este programată să înceapă miercuri la ora 3:45 (01:45 GMT) și va dura până joi la ora 6:00. Greva planificată are loc în perioada de vârf a călătoriilor în vacanța de vară, venind într-un moment în care aeroporturile germane se confruntă deja cu deficit de personal și cozi lungi.

Verdi a declarat că acțiunea „va duce la anularea de zboruri și întârzieri” și, în același timp, și-a cerut scuze pasagerilor care și-au făcut planuri de călătorie pentru ziua respectivă să își facă planuri alternative.

În iunie, Lufthansa declarase că va anula peste 2.000 de zboruri suplimentare la hub-urile sale din Frankfurt și Munchen din cauza lipsei de personal. Compania consideră că reducerea numărului de zboruri este singura soluție în acest moment.

Pandemia de coronavirus a forțat companiile aeriene să concedieze mii de angajați în timpul celei mai grave crize din istorie. Companiile aeriene se străduiesc acum să angajeze mai mulți lucrători, pe măsură ce cererea de călătorii își revine. Cu toate acestea, recrutarea a fost insuficientă.

Exit mobile version