Site icon Editia de Dimineata

Un baron veritabil din Transilvania altor timpuri și elegantul lui palat pe care l-a dorit muzeu public

Portret pictat al baronului Samuel von Brukenthal ; pictor anonim. | Sursa : wikipedia.com

În 1817, în ziua de 25 februarie, prin testamentul lăsat de baronul Samuel von Brukenthal, palatul în stil baroc construit de acesta în Sibiu s-a deschis ca muzeu public. Numit inițial „Muzeul Națiunii Saxone”, în 1840 primește numele de „Muzeul Brukenthal pentru Artă, Științe și Geografie Locală” ; azi, e cunoscut simplu ca Muzeul Brukenthal.

Totuși, colecțiile de artă din palatul Brukenthal au putut fi vizitate încă din 1790, din timpul vieții baronului von Brukenthal, fiind astfel unul din primele muzee europene deschise publicului, înaintea celebrului Luvru – inaugurat în 1793. Povestea acestui muzeu e legată de numele unui jurist sas, dintr-o familie destul de modestă, devenit guvernator al Transilvaniei. Succesul lui s-a bazat pe disciplină și educație, dar și pe farmecul personal, relații și oameni influenți, de care a profitat pentru a obține ce și-a dorit.

Palatul Brukenthal, desen cu cerneală de Juliana Fabrititius-Dancu, 1967

De la Brekner la von Brukenthal

Samuel Brekner s-a născut în 1721, în Nocrich, o mică așezare – la fel ca și azi – din Principatul Transilvaniei. Tatăl lui a fost judecător (jude regesc), iar mama lui, Susanna, provenea dintr-o familie nobilă din Transilvania. Ca răsplată pentru loialitatea față de Casa de Habsburg din timpul răscoalei lui Rákóczi, în 1724, tatăl lui Samuel a fost înnobilat și în acest mod numele lui s-a schimbat în Brukenthal și a primit particula distinctă von (de), marcă a clasei nobiliare.

Baronul Samuel von Brukenthal și soția lui, baroana Sophie Katharina von Brukenthal ; pictură cca. 1785, anonim austriac. | Sursa: brukenthalmuseum.ro

Samuel von Brukenthal a urmat gimnaziul la Sibiu, după care a plecat în Germania apoi în Austria, la Viena, pentru a studia dreptul, filosofia și științele politice, fără a primi diplome academice. Mai degrabă, a fost interesat să profite de acei ani pentru a pătrunde în cercuri înalte și influente ; a devenit membru al lojei masonice și în acest mod a legat relații importante care l-au susținut în ascensiunea spectaculoasă ce a urmat.

Femeile din viața baronului

La 24 de ani, s-a reîntors la Sibiu și s-a căsătorit cu Sophie Katharina von Klockner, fiica primarului din Sibiu. O alegere bună făcută de tânărul Samuel, care se trezește însurat și, în plus, cu o avere substanțială (cei doi au avut un copil care a murit la câțiva ani de la naștere). A lucrat câțiva ani ca funcționar la primărie, însă șansa carierei lui a venit în 1753, când a mers la Viena alături de o delegație de sași din Sibiu. A reușit să fie primit în audiență de împărăteasa Maria Terezia care a fost impresionată de acel tânăr educat și sclipitor.

Împărăteasa Maria Terezia a Austriei, pictură de Martin van Meytens, din 1759. | Sursa : wikipedia.com

A fost întâlnirea ce i-a schimbat destinul și i-a oferit oportunitatea așteptată. De-a lungul anilor, între Samuel von Brukenthal și împărăteasa Maria Terezia a fost o relație de colaborare bazată pe onestitate și încredere, cu toate că au plutit mereu suspiciunile unei relații intime între cei doi, fără să se poată vreodată dovedi. Împărăteasa Austriei i-a oferit, în 1762, titlul de baron, și l-a numit în mai multe funcții administrative, culminând, în 1777, cu investirea lui, prin decret, ca guvernator al Transilvaniei.

Un pensionar

Moartea Mariei Terezia, în 1780, după 40 de ani de domniei, îl aduce pe tronul Austriei pe fiul ei, Iosif al II-lea. Disputele pe care baronul von Brukenthal le-a avut permanent cu acesta, chiar din timpul vieții mamei lui (aceasta susținea mereu punctul de vedere al baronului, ceea ce stârnea furia fiului), au continuat.

Reformele dorite de împărat în Transilvania nu erau acceptate de guvernatorul Principatului ; în cele din urmă, baronul Samuel von Brukenthal a fost destituit din funcția de guvernator al Transilvaniei, pe motiv de vârstă, și a primit o pensie mai mult simbolică, în jur de 4000 de florini anual (în calitate de guvernator primea 24.000 de florini anual).  S-a întors la Sibiu, în palatul lui, la colecțiile lui.

Așa arăta în septembrie 2014 casa din Nocrich a celui care a deschis primul muzeu din România și unul din primele în Europa. | Credit foto: Mira Kaliani

Pasiunea pentru artă

Încă din timpul șederii la Viena, Samuel von Brukenthal devenise cunoscut  pentru pasiunea lui de a colecționa artă. De-a lungul anilor, a alocat peste 10 la sută din venituri în cumpărarea de cărți prețioase și obiecte de artă. Își formase, în marile orașe europene, o rețea de distribuitori care îl anunțau de fiecare dată când aduceau ceva nou. În acest fel, a reușit să achiziționeze valoroase tablouri, manuscrise, incunabule – în jurul anului 1790 deținea în jur de 1300 de tablouri, 800 de gravuri și o bibliotecă însemnată, cu peste 13.000 de volume.

Palatul din centrul Sibiului

În perioada în care a deținut funcția de guvernator al Transilvaniei, Samuel von Brukenthal a început să construiască în Sibiu, în zona centrală a urbei – acolo unde familia Klockner a avut cândva o proprietate –, un fastuos palat baroc, influențat de impozantele palate vieneze. Corpul principal al palatului a fost realizat între anii 1778 – 1788, ulterior fiind adăugate noi etaje și extinsă clădirea.

Piața Mare din Sibiu, 1868-1874. | Sursa: patrimoniu.sibiu.ro

1 milion de florini

La decesul lui, în aprilie 1803, averea lui era estimată la un milion de florini, fără a fi incluse colecțiile de artă și biblioteca. Prin testamentul detaliat și clar pe care l-a lăsat, a dorit deschiderea Palatului ca muzeu public și a menționat ca numai urmașii de parte bărbătească să poată moșteni colecția (pentru a nu se risipi și a rămâne în muzeu). În situația în care nu vor mai fi moșteniri pe linie bărbătească, muzeul urma să fie administrat de o fundație. Ultimul moștenitor bărbat din familia Brukenthal a murit în 1872.

Muzeul Brukenthal, după 201 ani

În Palatul Brukenthal se află Galeriile de artă (prezintă o colecție de opere  din perioada renascentistă flamandă, germană, austriacă, italiană, spaniolă și franceză, a barocului și rococoului și subsecțiile de Artă Europeană, Artă Românească și Artă Contemporană) și Biblioteca Brukenthal (cu acces pentru public tot din 1817, avea atunci o colecție de 16.000 de volume, 200 de manuscrise și 76 de incunabule ; în prezent, deține în jur de 300.000 de manuscrise, incunabule, publicații rare, cărți contemporane și reviste din secolul al XVIII-lea).

Clădirea Palatului Brukenthal unde este găzduit, din februarie 1817, Muzeul Brukenthal. | Sursa : wikipedia.com

Pe lângă acestea, în rețeaua Muzeului Național Brukenthal sunt incluse Muzeul de Istorie, din Casa Altenburger, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Istoria Farmaciei, amenajat în casa doctorului Samuel Hanemann, fondatorul homeopatiei, Muzeul de Vânătoare August von Spiess, Casa Artelor și Casa Albastră.

Exit mobile version