Site icon Editia de Dimineata

Din Statele Unite la București: chitaristul DRAGOȘ ILIE, laureat cu peste 40 de premii internaționale, invitat la Sala Radio

Miercuri, 13 decembrie 2023 (de la 19.00), aveți șansa de a-l asculta la Sala Radio pe cel mai cunoscut chitarist român în străinătate la ora actuală: DRAGOȘ ILIE, care a obținut peste 40 de premii la competiții internaționale. Alături de violonistul Alexandru Tomescu, în vara anului 2022, a concertat în România în cadrul turneului „Stradivarius – Paganini Magic”, prezentând 17 concerte în 13 orașe din România.

În prezent, Dragoș Ilie își finalizează studiile doctorale la University of Texas at Austin – Statele Unite, predând, în același timp, ca asistent universitar în cadrul aceleiași instituții americane. Este reprezentat de Augustine Strings, prima companie de corzi pentru chitară clasică din lume. Dragoș Ilie cântă pe o chitară Gernot Wagner (donată de către Carson McKowen), o chitară Steven Walter și una Martin Blackwell.

Din repertoriu

Alături de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, Dragoș Ilie va interpreta la Sala Radio Concertul nr. 1 pentru chitară și orchestră, creație a compozitorului italian MARIO CASTELNUOVO-TEDESCO, muzician prolific ce a compus o gamă variată de lucrări (partituri corale, concerte, operă, lucrări instrumentale, muzică pentru film) și care, după emigrarea în Statele Unite, a devenit profesor de compoziție al celor mai mari nume din lumea de film americană, inclusiv al celebrului compozitor John Williams.

Cu ocazia acestui concert, Editura Casa Radio prezintă publicului primul album realizat de tânărul chitarist Dragoș Ilie, intitulat „Guitar Delights”. La finalul concertului, solistul serii va oferi publicului o sesiune de autografe pe acest CD, în foaierul central al Sălii Radio.

Referindu-se la conținutul albumului, Dragoș Ilie – semnatar al uneia dintre piese și aranjor al mai multora dintre ele – spunea:

Vă invit să ascultați muzica lui Ciprian Porumbescu și pe cea a lui Béla Bartók regândite în aranjamente pentru chitară clasică, dar și lucrări noi scrise de compozitorii români Gabriel Almași și Adrian Andrei; piese din zona Balcanilor cât și din repertoriul internațional – păstrând însă tematica meditativă a albumului; Nicola Jappelli orientându-se înspre est în „Orizzonte”; și ultima lucrare, scrisă de unul dintre mentorii mei, Andrew Zohn – „Ballade”, ca o imagine în oglindă a inestimabilei „Balade” a lui Porumbescu.

Seara de la Sala Radio va debuta cu lucrarea lui RICHARD STRAUSS: Dansul celor şapte văluri, din opera Salomeea (în aranjamentul semnat de Kenichi Ikuno). Concertul se va încheia cu Suita Carmen pentru orchestră de coarde şi percuţie, creată după partitura lui BIZET de către compozitorul rus RODION ȘCEDRIN, în 1967, pentru soția sa, celebra balerină Maia Plisețkaia.

Evenimentul va fi dirijat de JOHANN STUCKENBRUCK.

Bilete 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

 Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti.

 

Exit mobile version