Site icon Editia de Dimineata

Diplomatul român cel mai cunoscut în lume. Abia după 51 de ani i-a fost împlinită dorinţa testamentară

La 4 martie marcăm nașterea lui Nicolae Titulescu, diplomatul român cel mai cunoscut în lume, un om politic, profesor și jurist remarcabil, una dintre personalitățile de prim rang pe care le-a dat România lumii.

Singurul președinte al Ligii Națiunilor cu două mandate consecutive

Cel mai mare diplomat român din istorie, fost ministru de Externe al ţării în mai multe mandate şi singurul preşedinte al Ligii Naţiunilor reales pentru două mandate consecutive, Titulescu a fost un om dedicat ţării sale, în pofida ostilităţii cu care a fost tratat, a izolării politice, punând la dipoziţie un fantastic univers de idei şi acţiune politică, scrie RADOR.

Nicolae Titulescu a fost, de-a lungul timpului, ministru al Finanţelor (1917-1918 şi 1920-1921), trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al României la Londra (1921-1927); ministru de Externe (1927-1928 şi 1932-1936); delegat permanent (1920-1936) al României la Liga Naţiunilor (al cărei preşedinte a fost în 1930 şi 1931).

Activitate diplomatică pentru întărirea securităţii şi integrităţii teritoriale a României

A dus o vie activitate diplomatică pentru întărirea securităţii şi integrităţii teritoriale a României, mai ales după instaurarea naţional-socialismului în Germania.

Nicolae Titulescu a militat în favoarea relaţiilor cordiale cu vecinii dar şi a restabilirii relaţiilor cu Uniunea Sovietică – deşii unii i-au reproşat ca nepotrivită apropierea sa de vecinul de la Est – , cu condiţia protejării graniţelor României.

Tot lui i se datorează lansarea conceptului Europei Unite prin abordarea comună, cultural-spirituală, însă personalitatea sa avea să fie izolată după alierea României cu Germania, în anii interbelici, fiind constrâns să renunţe la cariera diplomatică şi să ia calea exilului.

A fost îndepărtat din Guvern (în august 1936), a emigrat în Franţa, unde şi-a continuat activitatea de promovare a ideii de asigurare şi menţinere a păcii în lume.

A fost membru titular al Academiei Române din 1935.

Pentru toate realizările sale excepţionale, Titulescu a rămas un model demn de urmat, pentru întregi generaţii care aveau să-i succeadă, şi un reper de marcă al României în diplomaţia internaţională, fiind considerat de mulţi istorici drept cea mai importantă personalitate internaţională din perioada interbelică, mai scrie RADOR.

Orator desăvârșit şi diplomat de talie mondială, Nicolae Titulescu reprezintă un reper de marcă al diplomației internaționale pentru activitatea sa în slujba păcii și a preeminenței dreptului internațional în relațiile dintre state, un apărător al Societății Națiunilor și al conceptului Europei Unite prin abordarea comună, cultural-spirituală, notează Arhivele Diplomatice ale MAE român.

Titulescu a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al universităţilor din Atena şi Bratislava, a fost preşedinte al Academiei Diplomatice Internaţionale şi preşedinte de onoare al Comitetului Român al Conferinţei universale pentru pace.

#MariDiplomațiRomâni: Nicolae Titulescu (1882-1941)

➡️Aniversăm astăzi nașterea lui Nicolae Titulescu, diplomatul român…

Publicată de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe pe Marţi, 3 martie 2020

Testamentul lui Nicolae Titulescu

În Testamentul său redactat la 5 ianuarie 1940, la Saint Moritz, în Elveţia, Titulescu arăta: „În ce mă priveşte, cum m-am considerat totdeauna ca un soldat al teritoriilor alipite României între 1918 şi 1920, doresc să fiu îngropat la Braşov, într-un loc ceva mai la o parte. Prietenii mei din Ardeal vor şti să găsească un loc potrivit dorinţei mele. Take Ionescu sus la Sinaia şi eu la picioarele lui, jos la Braşov, pentru repauzul etern, este felul cel mai convenabil şi doresc ca locuitorii Braşovului să accepte rugămintea mea.

Stabilit la Cannes, departe de ţara pe care a reprezentat-o ani la rând cu demnitate şi strălucire, Titulescu trece la cele veşnice, după o lungă suferință, la 14 martie 1941, la Hotelul Carlton, fiind înmormântat pe 24 martie, în cimitirul Bisericii ortodoxe ruse „Sf. Mihail“ din acelaşi oraş, în pofida dorinţei sale testamentare, regimul politic al vremii nefiind de acord cu înhumarea sa în ţară.

După mai bine de 50 de ani de la trecerea sa la Domnul, în 14 martie 1992, rămăşiţele sale pâmânteşti au fost aduse în ţară şi înhumate în curtea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului, conform dorinţei testamentare exprese a marelui om politic. Ulterior, de la Marsilia au fost aduse şi osemintele soţiei,  Ecaterina Titulescu, acestea fiind depuse în acelaşi mormânt din Şchei, amintește RADOR.

ÎN COMPLETAREA PORTRETULUI SĂU, VOCEA MARELUI DIPLOMAT, PĂSTRATĂ ÎN ARHIVA RADIOULUI PUBLIC. CLICK AICI

Sursa foto: Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe

 

Exit mobile version