Site icon Editia de Dimineata

Directorul Moderna, despre OMICRON: ”Toți oamenii de știință cu care am vorbit spun că nu va fi bine”

Directorul executiv al Moderna a estimat că vaccinurile existente vor fi mult mai puțin eficiente în combaterea Omicron decât tulpinile anterioare de Covid-19 și a avertizat că va dura luni până când companiile farmaceutice vor putea fabrica pe scară largă noi vaccinuri specifice variantei.

Stéphane Bancel a declarat că numărul mare de mutații la nivelul proteinei spike al Omicron, pe care virusul o folosește pentru a infecta celulele umane, și răspândirea rapidă a variantei în Africa de Sud, sugerează că actuala serie de vaccinuri ar putea fi modificată anul viitor.

„Nu există nicio lume, cred, în care [eficacitatea] să fie la același nivel … pe care l-am avut cu Delta”, a declarat Bancel pentru Financial Times.

El a adăugat: „Cred că va fi o scădere a efectului. Doar că nu știu cât de mult, pentru că trebuie să așteptăm datele. Dar toți oamenii de știință cu care am vorbit … sunt de părere că ‘nu va fi bine΄”.

Declarațiile directorului executiv al Moderna vin în contextul în care alți experți în sănătate publică și politicieni au încercat să adopte un ton mai optimist în ceea ce privește capacitatea vaccinurilor existente de a conferi protecție împotriva Omicron.

Cu toate acestea, Bancel a declarat că oamenii de știință sunt îngrijorați deoarece 32 dintre cele 50 de mutații din varianta Omicron se află pe proteina spike, pe care se concentrează actualele vaccinuri pentru a stimula sistemul imunitar al organismului uman în vederea combaterii Covid-19.

Majoritatea experților credeau că o astfel de variantă cu un grad ridicat de mutație nu va apărea decât peste unul sau doi ani, a adăugat Bancel.

Un miliard de doze cu un nou vaccin

Moderna și Pfizer lucrează acum la noi vaccinuri care să vizeze varianta Omicron, despre care Organizația Mondială a Sănătății a declarat că prezintă un „risc foarte ridicat”.

Bancel a declarat că datele care oferă indicii despre modul în care vaccinurile existente se comportă împotriva variantei Omicron și dacă aceasta provoacă boli grave, ar trebui să fie disponibile în termen de două săptămâni.

Dar a precizat că va dura câteva luni până când un vaccin specific Omicron va putea fi produs la scară largă și a sugerat că ar putea fi cazul să se administreze, între timp, boostere cu eficiență mare persoanelor în vârstă sau persoanelor cu un sistem imunitar compromis.

„Moderna și Pfizer nu pot scoate un miliard de doze săptămâna viitoare. E imposibil. Dar am putea obține miliardul de doze până la vară? Sigur!”, a declarat Bancel, care a prezis că Moderna ar putea face un total de 2 miliarde-3 miliarde de doze în 2022.

Cu toate acestea rămâne o mare dilemă. Ar fi riscant să se mute întreaga capacitate de producție a Moderna către un vaccin ce țintește Omicron într-o perioadă în care alte variante sunt încă în circulație.

Răspuns global în fața variantei Omicron

Apariţia acestei variante a declanşat un puternic răspuns global, în timp ce riscul ca ea să se răspândească rapid chiar şi în rândul populaţiei vaccinate stârneşte temeri privind noi restricţii.

”Încă sunt multe necunoscute legate de această variantă”, a declarat la postul CNBC directorul general al Pfizer, Albert Bourla. ”În câteva săptămâni vom afla esenţialul”, estimează acesta, precizând că în 95 de zile Pfizer-BioNTech va crea un nou vaccin dacă actualul nu va mai eficient contra noii variante. Acest grup farmaceutic are o capacitate de producţie de patru miliarde de doze de vaccin pentru anul viitor, a mai anunţat Albert Bourla, potrivit agerpres.ro.

BioNTech a anunțat că a început să lucreze la un vaccin adaptat la Omicron, noua variantă îngrijorătoare a coronavirusului detectată în Africa de Sud, dar nu este încă foarte clar dacă va trebui să refacă actualul său vaccin contra Covid-19.
Dezvoltarea unui vaccin adaptat face parte din procedura standard a companiei pentru noile variante, a precizat BioNTech, care produce vaccinuri împreună cu Pfizer, într-un comunicat.

„Primii pași ai dezvoltării unui potențial nou vaccin se suprapun cu cercetările necesare pentru a evalua dacă va fi nevoie de un nou vaccin”, a adăugat aceasta.

BioNTech declarase vineri că așteaptă mai multe date de laborator în următoarele două săptămâni pentru a ajuta la stabilirea dacă este nevoie de un vaccin specific Omicron.

Şi Johnson & Johnson a anunţat că evaluează eficacitatea vaccinului său în cazul noii variante în timp ce lucrează la o formulă specifică împotriva Omicron.

Compania care produce vaccinul rusesc Sputnik a transmis la rândul ei că şi-ar putea adapta în 45 de zile vaccinul, susţinând însă că şi serul ei actual ar putea rămâne eficient împotriva noii variante.

Un expert sud-african în boli infecţioase a declarat că varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 pare să fie mai contagioasă decât variantele anterioare, inclusiv în cazul persoanelor imunizate prin vaccinare sau în urma infectării.

Noua variantă provoacă îngrijorare întrucât prezintă mutaţii multiple, dar încă nu este elucidat impactul acestora – contagiozitate, simptomatologie, severitatea bolii, rezistenţa la vaccin, etc – comparativ cu variantele deja descoperite, în special Delta, dominantă în prezent şi cunoscută ca fiind foarte contagioasă.

Britanicii își iau propriile măsuri

Marea Britanie va face doza de vaccin booster anti-COVID-19 disponibilă pentru toţi adulţii, într-un efort de consolidare a imunizării populaţiei în timp ce cresc temerile privind noua variantă Omicron a coronavirusului, relatează The New York Times.

Numărul cazurilor de infectare cu această variantă confirmate în Marea Britanie a crescut între timp la 11, unele fără legături cu călătorii în zona Africii de Sud de unde se răspândeşte în lume această variantă, autorităţile sanitare britanice suspectând astfel începutul transmiterii comunitare.

Doza booster de vaccin anti-COVID-19 a fost până în prezent disponibilă în Marea Britanie numai pentru persoanele cu vârste de peste 40 de ani, pentru cele vulnerabile şi lucrătorii sanitari. Comitetul ştiinţific care consiliază guvernul de la Londra în campania de vaccinare a recomandat luni ca această doză (a treia, sau a doua după administrarea serului Johnson & Johnson) să fie disponibilă pentru toţi adulţii, recomandare despre care ministrul britanic al sănătăţii, Sajid Javid, a confirmat apoi la scurt timp că va fi implementată.

Fauci: Este nevoie de două săptămâni pentru obţinerea informaţiilor complete despre Omicron

Consilierul principal pe probleme de boli infecţioase de la Casa Albă, Anthony Fauci, i-a spus duminică preşedintelui american, Joe Biden, că va dura aproximativ două săptămâni până la obţinerea unor informaţii complete despre noua variantă de coronavirus, Omicron, detectată iniţial în Africa de Sud şi care a provocat trepidaţii pe pieţele financiare şi introducerea unor noi restricţii de călătorie, informează Reuters.

Anthony Fauci a declarat că, în opinia sa, vaccinurile existente oferă „un grad de protecţie împotriva cazurilor grave de COVID-19” şi a recomandat vaccinarea americanilor şi cu doza suplimentară de vaccin. Preşedintele Biden va face declaraţii de presă cu privire la noua variantă şi răspunsul SUA luni, la Casa Albă, informează oficialii americani.

Exit mobile version