Site icon Editia de Dimineata

DISCRIMINARE, ANTISEMITISM. Olivia Steer și Traian Băsescu, amendați; Whoopi Goldberg, suspendată

Olivia Moisescu Venturia (Steer) a fost amendată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu 5.000 de lei, pentru o postare care punea alături „evreii gazați la Auschwitz” și „comorbiditățile” pacienților COVID:

„Întrebarea serii: evreii gazați la Auschwitz aveau comorbidități, nu-i așa?”

Această postarea reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. Decizia privind amenda a fost luată cu unanimitate de voturi.


Traian Băsescu a fost amendat de CNCD cu 5.000 de lei pentru afirmații referitoare la „grupările țigănești de tip mafiot”.

Afirmațiile postate de Traian Băsescu, care fac legătura dintre apartenența etnică și infracționalitate, („clanurile țigănești au revenit acasă și par a refuza categoric să respecte legile țării”, “grupările țigănești de tip mafiot”) reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. Decizia privind amenda a fost luată cu unanimitate de voturi.


Whoopi Goldberg a fost suspendată pentru două săptămâni din funcția de co-gazdă a emisiunii „The View”, din cauza a ceea ce șefa postului ABC News a numit „comentarii greșite și dureroase” despre evrei și Holocaust.

Goldberg a spus că rasa nu a fost un factor în Holocaust. Goldberg a cerut scuze câteva ore mai târziu și din nou în episodul de marți dimineață, dar remarca inițială a atras critici din partea mai multor lideri evrei proeminenți. Rabinul Abraham Cooper, decan asociat al Centrului Simon Wiesenthal, a lăudat-o pe Goldberg pentru că a fost deschisă de-a lungul anilor în problemele sociale, dar a spus că se străduiește să înțeleagă declarația ei despre Holocaust.

Kenneth L. Marcus, președintele Centrului Louis D. Brandeis pentru Drepturile Omului, a legat remarcile lui Goldberg de concepții greșite mai ample despre Holocaust, identitatea evreiască și antisemitism.

 

Exit mobile version