Site icon Editia de Dimineata

Dispar problemele cu migrena? O nouă aplicație ar avea soluția

O aplicație pe telefon ajută la gestionarea atacurilor de migrenă și sugerează multe opțiuni utile de tratament, ajutându-i pe cei care nu găsesc un medicament eficient și de încredere.

Este vorba despre un nou studiu care a colectat date de la aproape 300.000 de persoane, arată că aplicația poate ajuta oamenii să ia decizii cu privire la medicamente.

Desfășurat la Clinica Mayo din Rochester, în Minnesota, studiul a constatat că unele medicamente pentru migrenă, cum ar fi triptanii, ergotul și antiemeticele, pot fi de două până la cinci ori mai eficiente decât ibuprofenul (un analgezic comun).

Studiul a fost publicat în revista „Neurology”.

„Există multe opțiuni de tratament disponibile, totuși lipsesc comparațiile directe asupra eficacității”, declară autorul studiului Chia-Chun Chiang.

Cercetătorii au luat în considerare peste 3 milioane de atacuri de migrenă raportate de aproape 300.000 de utilizatori ai aplicației pentru smartphone, pe o perioadă de șase ani.

Aplicația permite utilizatorilor să monitorizeze frecvența atacurilor de migrenă, simptomele și eficacitatea medicamentelor.

Participanții au introdus în aplicație informații despre un total de 4,7 milioane de încercări de tratament cu diferite medicamente. Ei au înregistrat dacă un medicament a fost sau nu util.

Cercetătorii au folosit, apoi, aceste informații pentru a calcula eficacitatea fiecărui medicament în comparație cu ibuprofenul. Cercetătorii au examinat un total de 25 de medicamente din șapte clase.

În această analiză au fost combinate diferite doze și formulări ale fiecărui medicament. Studiul a constatat că cele trei clase de medicamente cele mai eficiente în comparație cu ibuprofenul au fost triptanii, ergoticele și antiemeticele.

Triptanii au fost de cinci ori mai eficienți decât ibuprofenul, ergoticele au fost de trei ori mai eficiente, iar antiemeticele au fost de două ori și jumătate mai eficiente.

În analiza medicamentelor individuale, primele trei au fost Eletriptan, care a fost de șase ori mai eficient decât ibuprofenul, Zolmitriptan, care a fost de cinci ori mai eficient și Sumatriptan, care a fost de cinci ori mai eficient.

Cercetătorii au descoperit că Eletriptanul a fost găsit util în 78% din cazuri; Zolmitriptanul la 74% din cazuri, iar Sumatriptanul la 72% din cazuri. Ibuprofenul a fost de ajutor în 42% din cazuri.

„Speranța noastră este ca acest studiu să arate că există multe alternative care funcționează pentru migrene”, concluzionează Chiang, pentru MedicineNet.

Exit mobile version