Editia de Dimineata

Dispozitiv pentru detectarea directă a virusului SARS-CoV-2 în aer

În fond, pe toți ne preocupă asta. Care este distanța la care se poate propaga virusul, care sunt cele mai bune măsuri de protecție, care este distanța realistă pe care trebuie să o păstrăm față de alte persoane, pentru a evita infectarea? Oamenii de știință spanioli de la Universitatea Politehnică din Valencia au dezvoltat un dispozitiv pentru detectarea directă a virusului SARS-CoV-2 în aer.

Sistemul se bazează pe un biosenzor extrem de sensibil, care monitorizează permanent prezența proteinelor virale SARS-CoV-2 în aerosolii din mediu, se arată într-un comunicat al Universității.

Cercetătorii au creat un sistem nou la scară de laborator care permite detectarea rapidă, ieftină și eficientă de detectare a COVID-19.

Strategiile pentru controlul preventiv ar trebui să ia în considerare şi răspândirea virusului prin aerosoli, pentru a atenua eficient efectele coronavirusului” – a declarat coautorul studiului, profesorul Angel Maquieira, director al Institutului pentru recunoaștere moleculară și dezvoltare tehnologică de la Universitatea Politehnică din Valencia (IDM-UPV).

Biosenzorul foloseşte anticorpi specifici, care pot detecta virusul SARS-CoV-2 în aer.

Pentru testele preliminare ale dispozitivului, oamenii de știință au creat particule asemănătoare virusului (VLP). Aceste particule de membrană virală imită virusul, dar nu conțin genomul acestuia, adică sunt sigure din punctul de vedere al răspândirii infecţiei.

La detectarea unei încărcături virale în aer, la un nivel care ar putea fi dăunător sănătății umane, biosenzorul dă un semnal de alarmă.

„Această dezvoltare este foarte promițătoare” – spune autorul studiului, Sergi Morais, din cadrul IDM-UPV. „Biosenzorul poate fi folosit ca sistem de avertizare și control pentru prevenirea infectării cu coronavirus, fără efectuarea testelor RT-PCR (Reverse Transcription- Polymerase Chain Reactio)”.

În prezent, sistemul este testat la Spitalul Universitar Principal din oraşul Castello. Autorii subliniază că nu există sistem analog pe piață – dispozitive dezvoltate pentru măsurarea directă a virusului SARS-CoV-2 în atmosferă.

Exit mobile version