Site icon Editia de Dimineata

Atenție la datele personale de pe dispozitivele second-hand!

Ultima oară când ai vândut un telefon sau o tabletă folosite, ai verificat dacă mai erau date personale pe ele? Aha, nu-i așa că te-am făcut să te gândești? Resetarea dispozitivului înainte de a-l vinde sau a-l oferi altcuiva este un gest de bază în lumea tehnologică de azi. Iată însă că nu pentru toată lumea!

Echipa globală de cercetare și analiză (GReAT) a companiei Kaspersky a examinat securitatea unor dispozitive second-hand – laptop-uri, hard disk-uri, cardurile de memorie etc. O majoritate covârșitoare a dispozitivelor pe care cercetătorii le-au examinat conțineau cel puțin câteva urme de date – în majoritate personale, dar și unele corporative – și mai mult de 16% dintre dispozitive le-au permis cercetătorilor acces direct la date. Pe 74% dintre aparate, ei au obținut acces la fișiere după aplicarea unor tehnici de recuperare și doar 11% dintre aparate fuseseră șterse corecte.

Date personale de vânzare avem!

Datele găsite includeau elemente care ar putea fi inofensive sau foarte personale și chiar periculoase:

 

În cadrul unei cercetări despre vânzările second-hand, comandată de Kaspersky, aproximativ 10% dintre respondenți au primit dispozitive pe care au găsit informațiile vânzătorului. Circa 74% dintre oameni au spus că au aruncat o privire pe aceste informații și cam 1 din 10 a recunoscut că ar vinde datele pe care le-a găsit dacă ar considera că poate profita de pe urma lor.

Sfaturi pentru vânzători

Prioritatea principală este extragerea informațiilor de pe dispozitivul pe care-l vindeți, astfel încât să le puteți păstra atât în ​​siguranță.

Sfaturi pentru cumpărători

Sfaturile pentru cumpărătorii de dispozitive second hand seamănă foarte mult cu sfaturile noastre privind datele personale în general. În funcție de dispozitivul în cauză, efectuați o resetare de fabrică sau formatați suporturile de stocare. Apoi, instalați și activați imediat o soluție de securitate de încredere, pentru a compensa riscul de a întâlni malware pe dispozitiv. După instalare, efectuați o scanare înainte de a utiliza dispozitivul pentru prima dată.

Exit mobile version