Site icon Editia de Dimineata

Doar 3% dintre români au ridicat din farmacii pastilele de iod. Polonia distribuie iodură de potasiu pentru pompierii din toată țara

Doar 3% dintre români au ridicat din farmacii, până la finalul lunii trecute, pastilele de iod oferite gratuit de Ministerul Sănătății. Reamintim că persoanele cărora li se recomandă administrarea iodurii de potasiu sunt cele cu vârsta sub 40 de ani.

În contextul complicat al războiului din Ucraina, fiecare cetățean ar trebui să dea dovadă de comportament responsabil și să aibă iodura de potasiu la domiciliu, a apreciat ministrul de resort Alexandru Rafila.

”În luna august, interesul pentru această substanță, care până la urmă este extrem de simplu de procurat, este gratuită, e pusă la dispoziția populației, este ceva mai mare, să vedem dacă, mai ales în contextul complicat al conflictului din Ucraina, cred că un comportament responsabil al fiecărui cetățean este să aibă această substanță la domiciliu, pentru că administrarea ei nu este necesară în mod obișnuit, dar sigur că într-o situație de criză e bine să nu cauzeze o nouă criză, cea a distribuției, care nu este posibil de realizat într-un timp scurt”, a spus Rafila.

Preventiv

În schimb, autorităţile poloneze au anunţat vineri că au distribuit comprimate de iodură de potasiu pompierilor din toată ţara, în cazul unei expuneri provocate de războiul din Ucraina. În același timp, au spus că nu există motive de îngrijorare, potrivit Agerpres.

Măsura a fost luată ca reacţie la luptele din jurul centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa.

„Am decis, ca măsură preventivă, să începem distribuirea de tablete de iodură de potasiu către serviciile de pompieri”, a declarat ministrul adjunct de Interne, Blazej Pobozy.

El a precizat că este o măsură de rutină „în cazul unei potenţiale ameninţări de radiaţii, care… pentru moment nu există”.

Comprimatele trebuie transferate autorităţilor locale şi vor ajunge în cele din urmă în puncte de distribuţie, şcoli în majoritatea cazurilor.

Pobozy a spus că există suficiente doze pentru toţi cei care ar avea nevoie.

Oficialul polonez a menţionat că tabletele de iodură de potasiu reprezintă o măsură preventivă în cazul unui accident nuclear, dar nu ar fi de niciun folos în cazul unui atac tactic cu armă nucleară.

Exit mobile version