Site icon Editia de Dimineata

Doctorul Stoian Ioan – Tot ce ai vrut să știi despre cancerul mamar și nu numai

Cancerul mamar este o afecțiune în care celulele care alcătuiesc sânii încep să crească anormal într-o maniera necontrolată. Din dorința de a descoperi mai multe despre această afecțiune, dar și cum poate fi prevenită, am decis că cel mai bine este să aflăm sfatul medicului.

Dr. Stoian Ioan este medic primar cu specializare în obstetrică-ginecologie, cu competențe în colposcopie și citodiagnostic, ecografie ginecologică și obstetricală, histeroscopie diagnostică și operatorie, laparoscopie diagnostică și operatorie, supraspecializare în ginecologie oncologică  și Director General al noului spital ROYAL HOSPITAL BUCHAREST, având o experiență de peste 25 de ani în domeniu.  A fost medic la Spitalul Militar Central și chiar Șeful Secției de Ginecologie, pentru ca, din 2008, să se dedice în totalitate activității în privat, unde și-a extins activitatea până la a crea, în 2017, Spitalul Royal Hospital Bucharest.

Cancerul la sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la femeie, înregistrând o continuă creștere de-a lungul secolului XX. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) semnalează că la fiecare 2 minute o femeie moare pe glob ca urmare a neoplasmului mamar, acesta rămânând principala cauză de deces prin cancer la femei.

Scopul nostru este să identificăm modificările celulare cel târziu la stadiu de celule atipice, pentru a le putea controla!

Care pot fi cauzele cancerului mamar?

Dr. Stoian Ioan: Cancerul de sân este determinat cel mai adesea de o mutație genetică transmisă familial pe cale maternă, însă acest lucru nu înseamnă că dacă avem mutația genetică vom face sigur cancer. Genele inclavate în celule nu sunt doar de la mamă, ci și de la tată, iar combinația lor face ca expresia genetica în timp, să nu determine obligatoriu apariția cancerului. Recomand pacientelor mele  cu istoric familial de cancer mamar, să efectueze  testul genetic de evaluare a riscului de a dezvolta acesta afecțiune, BRCA+16 GENES TEST.  De asemenea, de o importanță majoră este  monitorizarea sănătății lor mamare, prin controlul anual de rutină, însoțit de ecografie mamară/mamografie digitală/RMN (în funcție de vârstă), întrucât descoperirea în stadii incipiente a neoplasmelor mamare s-a dovedit, până în acest moment, factorul care influențează în cea mai mare măsură rata de supraviețuire. Un cancer descoperit în faza inițiala este mult mai ușor de tratat, iar riscul de recidivă scade semnificativ.

Ce simptome apar în cazul unei persoane care suferă de cancer mamar?

Orice simptom sau modificare apărută la nivelul sânilor, este un semn de alarmă pentru pacientă. Fie că vorbim de creșterea recentă în volum sau schimbarea formei sânului, de zone de țesut mamar dure, dureroase sau nu, modificate comparativ cu restul sânului, de înroșirea pielii, de retracția sau proeminentă localizată a tegumentului, de îngroșarea pielii cu aspect de coajă de portocala, de retracția mamelonului sau de eroziunea acestuia, toate aceste semne ar trebui să conducă pacienta către medicul specialist. Însă doar un rezultat al unui examen histopatologic ne poate oferi un diagnostic de certitudine: dacă există sau nu cancer.

Ce trebuie să știe o pacientă care se confruntă cu extirparea unui sân?

În primul rând, o pacientă diagnosticată cu cancer mamar, care a primit recomandarea de mastectomie, trebuie să discute cu medicul curant despre implicațiile fizice ale acestei operații (mă refer aici la urmările operației, la metode de recuperare după operație, la perioada care va fi necesară pentru ca pacienta să-și reia activitățile zilnice,etc), iar în al doilea rând, cu psiho-oncologul, care o poate ajuta să facă față mai ușor schimbărilor din viață și să accepte diagnosticul primit. Mastectomia nu este o condamnare la o viață solitară. Este foarte important ca pacienta să caute ajutor, consiliere psihologică sau grupuri de suport unde poate întâlni persoane care au trecut prin aceeași experiență. În viitorul foarte apropiat, vom dezvolta un astfel de compartiment în spital.

Când se face reconstrucția mamară?

Ca medic specialist, recomand realizarea operației de reconstrucție simultan  cu mastectomia, pentru cazurile de cancer mamar depistate în stadii incipiente sau în cazul intervențiilor realizate în scop profilactic. O mențiune specială este pentru cazurile de mastectomie subcutanată bilaterală cu implant simultan, operația „Angelina Jolie”, operație efectuată în scop profilactic și care scade riscul de dezvoltare a cancerului mamar cu 90-95%.

La pacientele care nu fac reconstrucție simultan, este nevoie de o etapă premergătoare, cea de  expandare a țesuturilor.  În cazul alegerii metodei reconstructive cu implant,  este necesar ca, de la terminarea tratamentului oncologic (chimioterapic și radioterapic) să fi trecut suficient timp astfel încât țesuturile locale să permită efectuarea unei operații de reconstrucție.

Cum se reconstruiește sânul?

Reconstrucția mamară se poate realiza prin două metode: cu implant siliconic sau prin folosirea de țesut propriu al pacientei sub forma de lambouri, cea mai des folosită fiind prima metodă.

Prima etapa presupune introducerea sub țesutul muscular a unui expander tisular (cu rol de a extinde țesuturile) și apoi umplerea acestuia cu ser fiziologic, la intervale regulate, timp de aproximativ 6 luni.

Intervenția de reconstrucție mamară cu implant se desfășoară sub anestezie generală și poate dura până la 3 ore. După 6-8 săptămâni pacienta poate reveni la activitățile zilnice, evitând ridicarea greutăților și efortul fizic îndelungat.

Cum se alege cea mai bună metodă reconstructivă?

Întreaga echipă medicală operatorie (medicul ginecolog cu competențe oncologice, medicul chirurg estetician) care este responsabilă cu rezolvarea respectivului caz, se întâlnește pentru a discuta și alege cea mai bună soluție pentru rezolvarea cazului. Pentru alegerea metodei reconstructive cu implant,  este necesar ca tratamentul oncologic să fie terminat, atât cel chimioterapic, cât și cel prin radioterapie.  Pentru ca țesuturile locale să permită operația de reconstrucție, este indicat să treacă o perioadă de timp necesară refacerii țesuturilor. Există și cazuri medicale când reconstrucția poate începe în același timp cu rezecția oncologică, pentru că existența implantul nu împiedică tratamentul ulterior citostatic sau radioterapia.

Povestiți cazul cel mai dificil pe care l-ați întâlnit și cum s-a finalizat acest proces

Cazuri dificile profesional, tehnic, nu am întâlnit în experiența mea de peste 25 ani. Dificultatea unui caz de cancer mamar este dată de latura psihologică: spre exemplu, o femeie tânără fără copii sau o mămică cu copii mici care află că are cancer mamar. Atunci noi, medicii, trebuie sa le fim alături, să le încurajăm și să le insuflăm încrederea că se vor vindeca!

Exit mobile version