Site icon Editia de Dimineata

DOCUMENTE SECRETE. Cum se picură otrava în viața palestinienilor, zi de zi: Hamas îi spionează chiar și în pat

Supraveghere. Pas cu pas, zi de zi, până în pânzele albe. Cam acestea sunt cuvintele de ordine în teritoriile palestiniene aflate sub controlul mișcării teroriste Hamas. Documente secrete, la care a avut acces cotidianul american The New York Times, sunt fără echivoc: Hamas „i-a spionat pe civilii palestinieni ani de zile”, monitorizându-le, sub conducerea liderului său, Yahya Sinwar, „angajamentele politice, postările online și chiar, se pare, poveștile de dragoste”.

Citând documente interne din Fâşia Gaza şi oficiali ai serviciilor de informaţii israeliene, publicaţia americană relatează despre o unitate, cunoscută sub numele de Serviciul General de Securitate, care depindea de o reţea de informatori în Fâşia Gaza, dintre care unii îşi turnau vecinii la poliţie.

Documentele au fost puse la dispoziţia NYT de către oficiali din cadrul Direcţiei de informaţii militare a Israelului, care au declarat că acestea au fost confiscate în timpul unor raiduri în Fâşia Gaza.

Mulţi dintre locuitorii din Gaza au ajuns în dosare de securitate pentru că au participat la proteste sau au criticat public Hamas, o grupare considerată teroristă de SUA şi de Uniunea Europeană. În unele cazuri, supravegherea s-a extins într-atât încât indivizii erau filaţi pentru a se stabili dacă aveau relaţii în afara căsătoriei, notează NYT.

Model din trecutul recent est-european?

Se pare ca unii bursieri palestinieni, școliți în statele din spațiul socialist, inclusiv în România lui Nicolae Ceaușescu, n-au învîțat doar ce se preda la școală. Au deprins și „virtuțile” poliției politice, ale cărei urmări le trăiesc azi in Gaza, direct sau indirect, victimele absolute: ale dictaturii și ale războiului, simultan.

Publicaţia americană afirmă că Hamas a condus mult timp un sistem de guvernare opresiv în Fâşia Gaza, iar mulţi palestinieni de acolo ştiau că oficialii de securitate îi supraveghează îndeaproape.

Documente cu 62 de diapozitive privind activităţile Serviciului General de Securitate la care ziarul a avut acces, redactate cu doar câteva săptămâni înainte de atacul Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, care a declanşat războiul din Gaza, relevă gradul în care această unitate, în mare parte necunoscută, a pătruns în vieţile palestinienilor.

Potrivit dosarelor interne ale Hamas, mărturiilor palestiniene și serviciilor de informații israeliene, unitatea a fost însărcinată cu catalogarea acțiunilor şi gesturilor locuitorilor din Gaza, cu ajutorul unei rețele de informatori civili.

La fața locului, niciun protest nu ar fi fost tolerat de liderii mișcării islamiste palestiniene, „chiar dacă ei pretind că reprezintă poporul din Gaza”. Ziarul new-yorkez face o paralelă cu forțele siriene, responsabile de înăbușirea oricărei mișcări de protest, precizând însă că serviciul general de securitate al Hamas preconizează înainte de toate „cenzura, intimidarea și supravegherea, mai degrabă decât violența fizică”.

Unii jurnaliştii ar fi fost urmăriţi în timpul reportajelor lor, activişti politici ar fi fost victime ale campaniilor de defăimare, cetăţeni de rând ar fi fost denunţaţi pentru că erau suspectaţi că au comportament contrar moralei, potrivit Rador Radio România.

Între ciocan și nicovală

„Acest serviciu de securitate generală amintește de Stasi din Germania de Est”, comentează fostul ofițer de informații israelian Michael Milshtein, în paginile cotidianului american. Ca și în zilele poliției secrete din Republica Democrată Germania (GDR), „există întotdeauna cineva care să urmărească pe toată lumea”. În acest climat de neîncredere generalizată, asigură profesorul de științe politice din Gaza Mkhaimar Abusada, mulți civili au renunțat să se facă auziți, pentru a „nu avea o problemă cu guvernul Hamas”.

Ei ar fi fost – și se pare că sunt încă – „blocaţi între ciocanul mânuit de Israel cu blocada sa [apoi acțiunile sale militare împotriva Gazei] și nicovala supravegherii constante [făcute de mișcarea islamistă, aflată la putere]”. Pentru „New York Times”, astfel de dezvăluiri contravin ideii vehiculate de anumite personalităţi israeliene conform căreia palestinienii sunt toți răspunzători pentru atacurile din 7 octombrie efectuate de Hamas. Președintele statului israelian, Isaac Herzog, a afirmat că „este acuzată o întreagă națiune”.
Exit mobile version