Site icon Editia de Dimineata

Doi ani de închisoare cu probațiune pentru o fostă secretară a unui lagăr nazist

Instanța din Itzehoe a condamnat-o pe Irmgard Furchner (97 de ani) pentru complicitate în cazul a peste 10.500 de crime. Între 1943 și 1945, femeia a fost stenografa lagărului de concentrare Stutthof.

Conform acuzațiilor aduse de procurori, Irmgard Furchner a lucrat din iunie 1943 până în aprilie 1945 ca angajat civil pentru conducerea administrației naziste din Stutthof, lângă Gdansk, în Prusia Orientală (actuala Polonie).

Se ocupa de documentele comandantului lagărului de concentrare. Deoarece a început să muncească înainte de a împlini 18 ani, procesul a avut loc în fața unei camere pentru minori a tribunalului districtual din Itzehoe (landul Schleswig-Holstein).

Potrivit condamnării instanței, activitatea lui Irmgard Furchner i-a ajutat pe cei din conducerea lagărului de concentrare nazist să ucidă în mod sistematic deținuți. Verdictul – doi ani de închisoare cu probațiune – a venit după 40 de zile de deliberări. Apărarea pledase pentru achitare.

Irmgard Furchner a fost trimisă în judecată pentru complicitate în 11.412 de cazuri de omucidere și în 18 cazuri de tentativă de omor în lagărul de concentrare nazist de lângă Gdańsk, cazuri petrecute între 1 iunie 1943 și 1 aprilie 1945.

Un prim raport medical, semnat de un medic din districtul Pinneberg, a raportat că are o boală cardiacă și, prin urmare, a fost exclusă de la proces. Însă Tribunalul din Itzehoe a solicitat o a doua evaluare de specialitate care, dimpotrivă, a constatat că femeia se poate prezenta în fața Curții.

După război, Furchner a depus mărturie în mai multe rânduri, explicând modul în care i-au fost dictate corespondența și mesajele radiotelegrafice ale comandamentului: ordine de executare, liste de deportare la Auschwitz, instrucțiuni privind uciderile în masă cu gaz. Astăzi, însă, susține că nu a fost niciodată conștientă de mașinăria nazistă a morții.

Credit: Christian Charisius/dpa/Pool/dpa

Exit mobile version