Site icon Editia de Dimineata

Doi ostatici israelieni au fost eliberați din mâinile Hamas în urma unei operațiuni la Rafah. Cei doi spun că au fost ținuți în casa unei familii din oraș

Serviciile de securitate israeliene au anunţat că au eliberat doi ostatici răpiţi pe 7 octombrie de luptătorii Hamas într-o operaţiune în cursul nopţii de duminică spre luni la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza.

„Fernando Simon Marman, 60 de ani, şi Louis Har, de 70 de ani, au fost recuperaţi în timpul unei operaţiuni nocturne la Rafah, desfăşurată în comun de armată, Shin Beth (securitate internă) şi poliţia israeliană”, potrivit unui comunicat al acestor servicii.

Acest anunţ urmează unei serii de lovituri israeliene la Rafah, care au făcut peste 50 de morţi, potrivit mişcării islamiste Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza.

Hamas a declarat luni că atacul israelian asupra orașului Rafah din sudul Gaza este o continuare a „războiului genocidar” și a încercărilor de strămutare forțată pe care Israelul le-a dus împotriva poporului palestinian, se arată într-un comunicat al grupului, citat de Reuters.

Cel puțin 37 de palestinieni au fost uciși în urma loviturilor israeliene asupra orașului Rafah din sudul țării, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Gaza.

Captivi în casa unei familii din Rafah

Cei doi ostatici eliberați au spus că au fost ținuți captivi în casa unei familii din Rafah, relatează site-ul de știri Ynet.

Potrivit raportului, Fernando Marman, 61 de ani, și Louis Har, 70 de ani, au declarat Centrului Medical Sheba, unde sunt acum tratați, că motivul pentru starea relativ bună a sănătății lor, în ciuda faptului că au fost ținuți ostatici timp de 129 de zile, a fost că au fost captivi într-o locuință din Gaza – și nu au fost ținuți într-un tunel.

„Sunt foarte bucuros să anunț că în această seară doi ostatici eliberați au aterizat aici, la centrul medical Sheba, cel mai mare spital din Israel”, spune prof. Arnon Afek, directorul spitalului Sheba.

„Au fost primiți în sala noastră de urgență și examinările inițiale au fost efectuate de personalul nostru de urgență și putem spune că cei doi sunt într-o stare stabilă și sunt îngrijiți”, spune Afek.

Marman și Har au fost luați ostatici din Kibbutz Nir Yitzhak pe 7 octombrie.

Clara Marman, în vârstă de 62 de ani, care este sora lui Marman și partenera lui Har, a fost de asemenea luată ostatică, la fel ca și cealaltă soră a lor, Gabriela Leimberg, în vârstă de 59 de ani, și fiica Gabrielei, Mia, în vârstă de 17 ani.

Soții Leimberg și Clara Marman au fost eliberați pe 28 noiembrie ca parte a unui acord temporar de încetare a focului negociat de Qatar și Statele Unite între Hamas și Israel.

Clara, întorsă în Israel, a spus că toți cinci au fost ținuți împreună și, la un moment dat, au fost mutați la Rafah, „de fapt, foarte aproape de kibbutz-ul Nir Yitzhak”, scrie The Times of Israel.

Ce se știe despre soarta celorlalți ostatici

Se crede că 130 de ostatici răpiți de Hamas pe 7 octombrie au mai rămas în Gaza – nu toți în viață – după ce 105 civili au fost eliberați din captivitatea Hamas în timpul unui armistițiu de o săptămână la sfârșitul lunii noiembrie, iar patru ostatici au fost eliberați înainte de aceasta.

Trei ostatici au fost salvați de trupele israeliene, fiind recuperați în viață, inclusiv cei doi de astăzi, iar cadavrele a 11 ostatici au fost, de asemenea, recuperate, inclusiv ale celor trei bărbați uciși din greșeală de militarii israelieni în cursul unei operațiuni în Gaza. IDF, Armata israeliană, a confirmat moartea a 29 dintre cei încă deținuți de Hamas, invocând noi informații și descoperiri obținute de trupele care operează în Gaza.

Încă o persoană este dată dispărută din 7 octombrie, iar soarta sa este încă necunoscută.

Hamas deține, de asemenea, cadavrele soldaților IDF căzuți în lupte, Oron Shaul și Hadar Goldin, încă din 2014, precum și a doi civili israelieni, Avera Mengistu și Hisham al-Sayed, despre care se crede că ar fi amândoi în viață după ce au intrat în Fâșia de la sine putere în 2014, respectiv 2015, scrie The Times of Israel.

 

Exit mobile version