Site icon Editia de Dimineata

Doi părinți din trei au renunțat să le mai cumpere hăinuțe copiilor. O analiză a SĂRĂCIEI în CATEGORIILE VULNERABILE făcute de Salvați Copiii

Cifrele sunt dramatice. Circa 95% dintre familiile vulnerabile nu și-au mai permis cheltuieli elementare, în ultimul an, arată o anchetă Salvați Copiii.

Criza costului vieții a afectat în mod semnificativ categoriile sociale vulnerabile: majoritatea covârșitoare (95%) a familiilor ai căror copii sunt integrați în programele educaționale ale Organizației Salvați Copiii România nu mai pot acoperi nevoile de bază, cum ar fi tratamente medicale, alimente și îmbrăcăminte pentru copii. Astfel, în decursul ultimului an, 71% dintre familiile vulnerabile s-au văzut nevoite să renunțe la cheltuielile cu îmbrăcămintea și încălțămintea, în vreme ce 24% au redus din cheltuielile cu alimentele, arată datele unei anchete sociologice derulate de Salvați Copiii România.

În acest context, Organizația Salvați Copiii și-a intensificat în anul 2023 programele de prevenire a abandonului școlar, reintegrare școlară și sprijin socio-pedagogic pentru copiii victime ale sărăciei și dedică cea de-a 23-a ediție a prestigiosului Festival al Brazilor de Crăciun strângerii de fonduri pentru susținerea educației copiilor vulnerabili.

Cât de săraci suntem ?

Cele mai multe dintre familiile beneficiare ale programelor Salvați Copiii România (51,58%) au un venit de sub 400 lei/membru de familie, 32,48% dintre familii declară un venit sub 600 lei/membru de familie și doar 15,9% afirmă că venitul pe membru de familie depășește 600 lei.

Familiile cuprinse în anchetă au declarat că au fost nevoite să renunțe la anumite cheltuieli, după cum urmează:

În ceea ce privește alimentele, 24% dintre familiile vulnerabile au diminuat bugetul alocat alimentelor.

Viața sub pragul sărăciei

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a vorbit despre consecințele dramatice ale sărăciei asupra copiilor:

“Un copil care trăiește sub pragul de sărăcie este un copil subnutrit, cu o sănătate precară și, mai mult, cu șanse diminuate de a-și depăși vulnerabilitățile mediului. De aceea este crucial accesul la educație, laolaltă cu politici sociale integrate, care să corecteze vulnerabilitățile. Sărăcia omoară educația, iar responsabilitatea noastră e să diminuăm cât mai mult efectele sărăciei asupra copiilor.”

Este și motivul pentru care Organizația Salvați Copiii face în fiecare an Festivalul Brazilor de Crăciun.

Cum stă România: date cheie despre bunăstarea copilului și accesul la servicii sociale

Festivalul Brazilor de Crăciun: Lumea bună face lumea mai bună!

În mod tradițional, Festivalul Brazilor de Crăciun s-a impus ca evenimentul caritabil de marcă, pus în slujba susținerii accesului la educație egală pentru copiii vulnerabili.

În cele 22 de ediții de până acum, au fost strânse fonduri de 8.102.000 Euro, care au sprijinit integrarea socio-educațională pentru 211.127 de copii.

Gratie celor 22 de ediții ale Festivalului Brazilor de Crăciun, educația s-a transformat în șansă reală și putere, astfel:

Numai la ediția precedentă, fondurile de 820.000 euro au asigurat în anul 2023 servicii educaționale și sociale pentru 42.000 de copii, după cum urmează:

Seara de Gală a Festivalului Brazilor de Crăciun va avea loc în data de 8 decembrie, la Muzeul Național de Artă al României.

De ce contează accesul egal la educație. Povestea lui Nicușor

Nicușor a intrat pe porțile școlii pentru prima dată când avea 12 ani. În acel moment, Nicușor locuia cu părinții și cei doi frați mai mici (Ionică și Ioana), într-o casă abandonată, în pădure, la marginea Bucureștiului. Niciunul dintre ei nu mergea la școală. Odată cu intrarea în programul socio-educațional al organizației, viața lui Nicușor s-a schimbat cu totul. Din primele zile de școală, Nicușor, un copil micuț, cu vorbire peltică, ne spunea că visul lui este să devină șofer și să călătorească, să vadă lumea.

Copilul acela timid a promovat învățământul primar, ghidat de o învățătoare care a văzut în el dorința de a schimba ceva. Prin programul A Doua Șansă, primind în continuare sprijin social și educațional, Nicușor a absolvit 8 clase în doar câțiva ani. Oportunitățile nu au întârziat să apară, astfel încât Nicușor a fost înscris într-un program de profesionalizare a tinerilor din categorii vulnerabile, a trecut de câteva etape de selecție și a beneficiat de formare pentru postul de consilier vânzări într-un magazin apreciat de către generația lui. De-a lungul acestui drum, Nicușor recunoaște că cel mai important lucru a fost că a primit ajutor la timp.

75% dintre copiii participanți la programele de educație remedială au înregistrat progres școlar bun și foarte bun. Astfel:

Programele educaționale s-au derulat în București și în județele Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Suceava, Timș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea.

 

 

Exit mobile version