Site icon Editia de Dimineata

Donald Trump admite în cele din urmă tranziția spre o administrație Biden. Ce urmează?

Donald Trump a acceptat, în cele din urmă, o tranziție oficială a SUA pentru o administrație Biden.

Președintele Trump a spus că agenția federală care supraveghează această tranziție trebuie „să facă ceea ce trebuie făcut”, chiar dacă a promis că va continua să conteste înfrângerea electorală, porivit BBC.

Anunțul lui Trump și al GSA a venit la puțin timp după ce oficialii din Michigan au certificat victoria lui Biden în acest stat, demers formal crucial pentru rezultatele finale.

În acest context, Administrația pentru Servicii Generale (GSA) a declarat că îl recunoaște pe Joe Biden drept „aparent câștigător”. Anunțul GSA reprezintă faptul că președintele ales, Joe Biden, are acum acces la briefinguri de securitate, la birou și la oficiali guvernamentali, în timp ce se pregătește să intre în funcție pe 20 ianuarie.

Marți, Joe Biden va începe să anunțe persoanele pe care le dorește în funcțiile cheie din cabinetul său.

Cum a răspuns echipa lui Biden?

Echipa lui Joe Biden a salutat începerea procesului de tranziție, președintele pregătindu-se să depună jurământ pe 20 ianuarie.

„Decizia de astăzi este un pas necesar pentru a începe abordarea provocărilor cu care se confruntă națiunea noastră, inclusiv punerea sub control a pandemiei și aducerea economiei noastre pe drumul cel bun”, arată un comunicat al echipei.

Joe Biden și-a dezvăluit nominalizările pentru echipa sa de politică externă și securitate națională, formată din vechi colegi din administrația Obama.

O femeie, secretar al Trezoreriei

Astfel, Biden ar urma să o nominalizeze pe Janet Yellen, fostul preşedinte al Rezervei Federale a SUA (Fed), în funcţia de secretar al Trezoreriei, într-un moment în care economia americană se confruntă cu o recesiune severă, transmit BBC şi Reuters.

Dacă va fi confirmată de Senat, Janet Yellen va fi prima prima femeie din istoria Statelor Unite care va deţine această importantă funcţie.

În vârstă de 74 de ani, Janet Yellen a contribuit decisiv la redresarea economiei americane după criza financiară din 2007 şi a acordat atenţie impactului politicilor Rezervei Federale asupra angajaţilor şi costurilor pe care le-a avut adâncirea inegalităţilor în SUA. Ea are un doctorat în economie obţinut în 1971 la Universitatea Yale şi a fost consilier economic principal al preşedintelui Bill Clinton.

Donald Trump a încălcat tradiţia de la Washington când a decis să nu o numească pe Janet Yellen pentru al doilea mandat la conducerea Rezervei Federale a SUA.

Francofon, secretar de Stat

Antony Blinken, nominalizat luni de Joe Biden, pentru funcţia de secretar de Stat în viitorul guvern de la Washington, este francofon şi pasionat de chitară, scrie AFP, preluată de agerpres.ro.

Consilier al lui Biden de multă vreme, viitorul şef al diplomaţiei americane are tendinţe intervenţioniste şi va trebui să restabilească relaţiile Statelor Unite cu aliaţii, afectate în unele cazuri de actualul preşedinte Donald Trump, apreciază agenţia.

Politicos şi elegant, Blinken, în vârstă de 58 de ani, pare în multe privinţe opusul predecesorului său, actualul şef de stat Mike Pompeo. Blinken a fost adjunct al secretarului de stat în timpul preşedinţiei lui Barack Obama. El s-a pronunţat uneori pentru intervenţii militare americane în numele drepturilor omului şi a avertizat, în legătură cu Siria, că ‘superputerile nu joacă la cacealma’.

Reprezentant special pentru climat

Fostul secretar de Stat John Kerry va fi reprezentant special pentru climat, relatează DPA, Reuters şi AFP.

Potrivit dpa, John Kerry va avea un loc Consiliul Naţional de Securitate. Joe Biden înclină să readucă SUA în acordul internaţional pentru combaterea schimbărilor climatice de la Paris, din care au fost retrase de Donald Trump.

Sursă foto: pbshawaii.org

Exit mobile version