Site icon Editia de Dimineata

Donald Trump, pus sub acuzare pentru că a cărat cutii cu documente. De la Casa Albă, fără să aibă dreptul să le păstreze

Fostul președinte american, republicanul Donald Trump, a făcut un anunț important referitor la el însuși pe propria platformă de socializare, Truth Social. A reușit o performanță: să fie primul fost președinte al Statelor Unite ale Americii care se confruntă cu acuzații federale. Mai exact, el a anunțat că a fost pus sub acuzare în dosarul privind documentele clasificate găsite la locuința sa din Florida.

Fostul preşedinte a fost pus sub acuzare pentru şapte fapte în ancheta vizând documentele clasificate.

Se va prezenta în fața unui tribunal federal, marți.

Acesta a fost inculpat de un juriu federal pentru reținerea de documente guvernamentale clasificate și obstrucționarea justiției, potrivit unui avocat al fostului președinte. Astfel, Trump a fost convocat marţi la tribunalul federal din Miami pentru a doua punere sub acuzare, după cea din primăvară, referitoare la cumpărarea tăcerii unei actriţe de filme pentru adulți, în 2016.

Actul de acuzare nu a fost publicat, iar Departamentul de Justiție nu a făcut niciun comentariu cu privire la dosarul lui Trump.

Cotidianul The New York Times relatează că este vorba în total despre șapte capete de acuzare. Ca și în alte cazuri penale, acuzațiile exacte împotriva lui Trump sunt sub sigiliu și nu vor fi dezvăluite până când acesta nu va fi adus la tribunal pentru o punere sub acuzare oficială. În acel moment, rechizitoriul va fi desigilat, iar procurorii vor prezenta dovezile avocaților lui Trump.

Trump este pus sub acuzare potrivit Legii spionajului, precum şi acuzaţii legate de obstrucţionarea justiţiei, distrugerea sau falsificarea de înscrisuri, conspiraţie şi declaraţii false, după cum a declarat la CNN avocatul său Jim Trusty.

Procurorul special a anchetat gestionarea de către Trunp a documentelor clasificate care au fost aduse la reşedinţa sa din Mar-a-Lago, Florida, după ce el a părăsit Casa Albă, în 2021, precum şi posibila obstrucţionare a investigaţiei şi a încercărilor guvernului de a recupera materialele.

Fostul preşedinte a scris pe platforma Truth Social că a fost informat de către Departamentul de Justiţie de punerea sub acuzare şi că a fost ”somat să apară în faţa instanţei federale din Miami marţi, la ora 3 p.m.”.

”Administraţia coruptă Biden i-a informat pe avocaţii mei că am fost pus sub acuzare, se pare că pentru Farsa cutiilor”, a scris Trump.

Trusty a declarat pentru CNN că avocaţii lui Trump au primit, joi, o somaţie pe email de la Departamentul de Justiţie în care erau trecute acuzaţiile, dar nu au văzut documentul de acuzare încă.

Anul trecut, agenții FBI au recuperat peste 11 mii de documente, printre care peste o sută clasificate, după ce au obținut un mandat de percheziție al proprietăţii Mar-a-Lago a fostului președinte. Anterior acestei descoperiri, avocații lui Trump au informat oficial că toate documentele clasificate au fost returnate. Conform legii, un președinte trebuie să se asigure că a predat toate documentele secrete Arhivelor Naționale. Deşi nu este clar ce detalii conţin documentele din posesia fostului preşedinte, materialele clasificate includ, de obicei, informații care ar putea afecta securitatea națională dacă ar fi publicate.

Fostul preşedinte a negat în mod repetat că a comis vreo infracțiune și a descris acuzaţia drept “motivată politic” și “o vânătoare de vrăjitoare”, ce ar avea rolul de a-i îngreuna campania electorală.

Exit mobile version