Site icon Editia de Dimineata

Dormi în pat cu partenerul sau singur? Află cine din cuplu doarme mai bine

S-ar putea să crezi că dacă ai întregul patul doar pentru tine te face să te simți mai împrospătat dimineața decât dacă împarți patul cu partenerul sau partenera care s-ar putea să se se miște în pat, să se întoarcă sau să sforăie. Un nou studiu sugerează că adulții care își împart patul cu un partener au o insomnie mai puțin severă, mai puțină oboseală și mai mult timp de somn.

Cei care aleg să doarmă cu partenerul/a raportează că sunt mai mulțumiți de viața și relațiile lor, precum și că au un nivel mai scăzut de stres, depresie și anxietate.

„Chiar dacă dormi lângă cineva care poate sforăi și se rostogolește, este pur și simplu benefic”, a spus Michael Grandner, director al Programului de Cercetare pentru Somn și Sănătate la Universitatea din Arizona din Tucson și autor principal al lucrării.

În cazul dormitului cu un copil, răspunsurile au fost foarte diferite, au constatat cercetătorii care au folosit date de la 1.007 adulți din Pennsylvania. Participanții la studiu care s-au culcat cu copilul lor în majoritatea nopților au raportat mai multă insomnie, mai mult stres și o stare mentală mai proastă a doua zi.

,,Oare pentru că se mișcă mai mult în timpul nopții copiii sau au șanse mai mari să te lovească cu piciorul? Cine știe?” a spus Grandner, care a descoperit că persoanele care s-au culcat cu un partener adult au adormit mai repede, au adormit mai mult și au avut un risc mai mic de apnee în somn.

Cei care dormeau în același pat cu copilul lor au avut șanse mai mari de apnee în somn, insomnie mai severă și mai puțin control asupra somnului lor.

Descoperirile sunt contrare celor dintr-un cadru de laborator care a constatat că oamenii care dorm împreună au un somn mai superficial și că mișcările partenerului au avut tendința de a provoca o excitare a creierului.

Motivele noilor descoperiri sunt speculative, dar Grandner a sugerat că siguranța sau socializarea ar putea fi la baza lor. În cea mai mare parte a istoriei, de exemplu, oamenii au avut tendința de a dormi în grupuri în jurul focului. Este posibil ca, la un anumit nivel, oamenii pur și simplu să se simtă mai în siguranță atunci când un alt adult este în pat.

„S-ar putea să existe un avantaj evolutiv de care au beneficiat oamenii în cea mai mare parte a existenței noastre, dar nu mai profităm de el pentru că nu suntem toți tăbărâți în jurul focului, să vedem dacă un prădător va rătăci în interiorul nostru. Dar poate că există o tendință de a nu fi singuri atunci când suntem vulnerabili și adormiți”, a spus Gardner.

S-ar putea, de asemenea, ca oamenii care sunt mai deprimați și anxioși să aibă tendința de a dormi singuri din cauza acestor provocări, a adăugat el.

Acest lucru poate varia și în funcție de persoană. Dacă partenerul cuiva face ca persoana de lângă el să se simtă stresată, aceasta se poate simți mai vulnerabilă în pat, susține webmd.com.

Exit mobile version