Site icon Editia de Dimineata

Dosar penal in rem în legătură cu cele două incidente aviatice din Dobrogea. ”Evident, noi am riscat viaţa piloţilor noştri, a tinerilor noştri zburând cu aceste avioane”, spune Dîncu

Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au deschis un dosar penal in rem în legătură cu cele două incidente aviatice din Dobrogea – prăbuşirea unui avion MiG-21 LanceR şi a unui elicopter IAR-330 Puma, soldate cu moartea a opt persoane.

Potrivit unor oficiali din Parchetul Militar, dosarul are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, anunță Radio România Actualități.

Militarii români şi-au riscat viaţa zburând cu aeronavele de tip MiG, din cauza vechimii lor şi a faptului că fondurile „nu au permis mai mult decât modernizarea acestor aparate de zbor”, a afirmat, joi, ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

El a vorbit, la Digi 24, despre incidentul aviatic de miercuri seară, în care, după prăbuşirea a două aparate de zbor, şi-au pierdut viaţa opt militari.

Legat de ancheta în acest caz, ministrul a explicat că „nu putem să luăm în calcul decât starea tehnică, starea vremii, evident, managementul acţiunii. Sunt trei dimensiuni pe care se face această anchetă”.

„Ce putem să facem acum este o anchetă corectă şi cât mai rapidă, ca să prevenim ca aceste tragedii să nu se mai întâmple, să nu se repete”, a arătat Dîncu.

Ministrul a vorbit şi despre faptul că aeronavele de tip MiG sunt vechi, scrie AGERPRES.

„Evident, noi am riscat viaţa piloţilor noştri, a tinerilor noştri zburând cu aceste avioane, pentru că aceste avioane nu corespund practic la ceea ce astăzi se întâmplă, la misiunile de care este nevoie astăzi”, a afirmat Dîncu şi a adăugat că „fondurile nu au permis mai mult decât modernizarea acestor aparate de zbor şi consecinţele se văd acum”.

Întrebat dacă incidentul aviatic ar putea avea legătură cu conflictul Rusia-Ucraina, Vasile Dîncu a răspuns: „Este absolut exclus, nu există nicio dovadă şi nu există nicio circumstanţă care să ducă la această concluzii. Toate sunt scenarii de science-fiction”.

Opt militari au murit miercuri seară în două accidente aviatice.

O aeronavă MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar apoi a dispărut de pe radar. Au fost declanşate de urgenţă operaţiunile de căutare – salvare.

Astfel, un elicopter IAR-330 Puma a decolat spre zona posibilului impact, însă a pierdut legătura radio cu baza şi s-a prăbuşit în zona localităţii Gura Dobrogei, judeţul Constanţa, la aproximativ 11 km de aerodrom.


Pilotul aeronavei MiG-21 LanceR a decedat iar în accidentul în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma şi-au pierdut viaţa 7 militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicaţi iniţial, urcaseră la bord şi doi salvatori pe mare din cadrul Forţelor Navale Române.

Foto: Ceremonie militară în cinstea militarilor căzuți miercuri cu cele două aparate de zbor în Dobrogea. Foto: MApN

Exit mobile version