Site icon Editia de Dimineata

Două metode ingenioase de testare COVID: urlatul în cabină și testele-acadea

Olanda testează masiv – și chiar descoperă noi modalități de depistare a persoanelor infectate, cum ar fi „camera cu ţipete”. De fapt, este ideea unui inventator olandez care speră ca metoda sa să fie mai rapidă și mai simplă pentru a depista infecțiile cu noul coronavirus.

În locul neplăcutelor  teste cu prelevare nazală, Peter van Wees le cere persoanelor care vor să se testeze să intre într-o cabină și să țipe sau cânte, scrie Reuters.

”Întotdeauna este plăcut să țipi, dar să nu te audă nimeni, totuși”, a declarat Soraya Assoud, care a avut nevoie de un test negativ pentru a putea călători în Spania.

Inventatorul cabinei vede mașinăria drept un mijloc util de scanare la concerte, în aeroporturi, școli și birouri, scrie Reuters.

Seamănă cu o cabină telefonică de modă veche, dar e de fapt un mini-cabinet de teste covid cu capacitatea de 120 de persoane pe oră. Intri, țipi sau cânți, important e să faci gălăgie în gura mare, iar după 10 secunde ușa poate fi deschisă din nou și testul e gata.

Nu e o metodă ieftină, costă 150.000 de euro o astfel de cabină, dar poate economisi în cele din urmă o mulțime de timp și probleme. Cât despre teama de infectare într-o asemenea cabină de testare în care oamenii intră unul după altul și urlă din răsputeri, inventatorul dă asigurări că probabilitatea contaminării e aceeași cu a câștiga de 10 ori succesiv la extragerile loto.

Cam peste tot în Europa, cercetătorii au tot căutat soluții de a face din testarea anti-COVID o joacă sau măcar ceva mai plăcut decât testele actuale, pentru ca elevii sau copiii de grădiniță să accepte mai ușor analizele.

Iar părinții să nu mai aibă obiecții. Austriecii au și ei un test original: bomboane pe băţ, relatează stiri.tvr.ro.

Testele-acadea sunt experimentate în 5 grădinițe din Viena, unde se vor face săptămânal. Bineînțeles, niciun copil nu le refuză, oricât ar fi de mic.

Obiectivul acestui test gustos e evident atins: dextroza e așezată pe un băț cu burete în vârf. Trebuie consumată timp de două minute, de ajuns pentru stimularea fluxului de salivă – care este colectată într-un tub. Proba e apoi analizată în laborator – și rezultatul e de multe ori mai fidel decât un test antigen clasic.

Sursa foto: RTL Nieuws
Exit mobile version