Site icon Editia de Dimineata

Din acest an, avem două zile naționale noi

Lista sărbătorilor naționale din țara noastră a fost extinsă recent cu alte două. Acum avem aproape 90 de zile naționale. Începând cu acest an, vom sărbători Ziua națională a lecturii și Ziua națională a supraviețuitorilor de cancer. Cele două noi zile naționale nu sunt zile libere.

Legea 18/2022 și Legea 21/2022 stabilesc adăugarea acestor noi zile de sărbătoare națională.

Se declară prima zi de duminică din luna iunie ca Ziua națională a supraviețuitorilor de cancer. După cum îi definește legea, supraviețuitorii de cancer sunt persoanele care:

 

În scopul marcării Zilei naționale a supraviețuitorilor de cancer se organizează, la nivel național și local, manifestări științifice, educative și cultural-artistice consacrate conștientizării și informării cetățenilor despre provocările și soluțiile privind îmbunătățirea calității și creșterea duratei de viață a supraviețuitorilor de cancer.

S-a stabilit instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua națională a lecturii. Se pot organiza activități culturale, sociale și educaționale prin care se evidențiază importanța lecturii, în special în formarea copiilor și tinerilor. Nu se instituie o obligație în sensul organizării de diverse activități, cum e în cazul Zilei naționale a supraviețuitorilor de cancer.

Zilele de sărbătoare națională se apropie de 90 și au fost introduse, de-a lungul timpului, printr-o serie de acte normative. Pentru a reuni toate zilele de sărbătoare într-un singur document și pentru a abroga 79 de acte normative prin care au fost introduse, parlamentarii au pus în dezbatere, în septembrie 2021, un proiect de lege în acest sens.

Exit mobile version