Site icon Editia de Dimineata

Noi drepturi în materie de muncă. Angajații care au copii pot cere să lucreze mai puține ore

Toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie să asigure angajaților un program flexibil la locul de muncă.

Potrivit unei directive europene care a devenit obligatorie din această lună, angajații care au copii mai mici de 8 ani pot cere să lucreze mai puține ore sau să aibă un program de lucru flexibil.

UE prevede noi norme pentru a îmbunătăți echilibrul între viața personală și profesională a părinţilor şi îngrijitorilor.

Schimbări sunt și pentru părinții care beneficiază de concediu de creștere copil sau pentru salariații care au în îngrijire o rudă bolnavă. La nașterea unui copil, fiecare părinte are dreptul la cel puțin 4 luni de concediu parental, iar două dintre ele NU pot fi transferate celuilalt. Autoritățile vor să determine tații să participe mai mult la creșterea copilului, iar mamele să se integreze mai ușor la serviciu, arată digi24.ro.

Salariații care au în îngrijire o rudă bolnavă pot beneficia de cinci zile libere și nu una cât este în prezent.

În prezent, România acordă un stimulent de inserție de la 650 de lei la 1500 de lei dacă părintele se întoarce la muncă mai devreme.

Directiva europeană urmărește să încurajeze femeile să participe mai mult pe piața forței de muncă. La nivel european, rata de ocupare în rândul femeilor este cu 10,8 la sută mai mică decât cea din rândul bărbaților.

sursa foto: e-juridic.manager.ro

Exit mobile version