Site icon Editia de Dimineata

Dronele vor putea fi doborâte cu microunde (VIDEO)

Utilizarea tot mai mare a dronelor în luptă este o preocupare tot mai importantă pentru experții în conflicte militare. Aparatele de zbor fără echipaj uman (UAV) sunt deja utilizate pentru supraveghere, traversarea spațiului aerian și lansarea explozibililor mici, dar în viitorul apropiat roiurile de vehicule robotizate ar putea deveni și mai periculoase, atât pe câmpul de luptă, cât și în jurul spațiilor civile, cum ar fi aeroporturile sau terenurile de sport.

Pentru a aborda problema, cercetătorii militari și producătorii de arme dezvoltă arme cu energie direcționată, cu puterea de a dezactiva dronele folosind lasere, fascicule de particule, unde de frecvență radio și multe altele. Una dintre cele mai recente inițiative se numește Leonidas și a fost creată de compania americană Epirus. Sistemul folosește microunde de mare putere (HPM) pentru a da peste cap electronica de la bord a dronelor.

Sistemul folosește semiconductori de azotat de galiu pentru a produce niveluri extreme de densitate de putere în timp ce se declanșează HPM. Operatorii pot restrânge fasciculul pentru a viza drone individuale sau pot elimina mai multe amenințări, pe un câmp mai larg. În cadrul unui eveniment demonstrativ pentru oficialii guvernamentali la începutul acestui an, dispozitivul a dezactivat toate cele 66 de drone trimise.

Spre deosebire de alte arme cu energie direcționată, Leonidas este suficient de mic pentru a fi montat pe un camion sau o barcă, iar capacitățile sale de foc rapid îl fac util pe câmpurile de luptă cinetice. Epirus este, de asemenea, în etapele avansate pentru sisteme și mai compacte și portabile, iar tehnologia ar putea duce în cele din urmă la un fel de „pistol cu ​​microunde”.

Armele anti-drone pot fi necesare și dincolo de câmpul de luptă. Pe măsură ce UAV-urile devin mai ieftine și mai răspândite, la fel și potențialul lor de a face rău în spațiile civile. În decembrie 2018, aeroportul Gatwick din Londra a fost închis două zile după ce au fost raportate drone misterioase (și niciodată găsite) pe cerul din jurul pistelor. Temându-se că o coliziune ar putea să doboare o aeronavă de pasageri, armata a fost activată și peste o mie de zboruri au fost anulate. Alte amenințări identificate includ drone de agrement care zboară prea aproape de elicoptere de salvare, atacuri în spații civile, recunoașterea siturilor nucleare, invadarea vieții private.

Foto: „Five drones in the sky at sunset” by Marco Verch Professional Photographer, Flickr, CC BY 2.0

Exit mobile version