Site icon Editia de Dimineata

După 35 de ani, Madrigalul a recucerit America

Corul Madrigal a susținut un turneu de 10 zile în America, de la Est la Vest și în cele mai faimoase catedrale și clădiri istorice americane.

Asemeni unor sportivi care reprezinta România cu succes în lume, membrii Corului Național de Cameră Madrigal au revenit acasă, dupa un turneu de 10 zile de reprezentare la nivel înalt a României în SUA.

La revenirea acasă, Corul Madrigal a fost întâmpinat pe Aeroportul Otopeni cu flori si aplauze.

  • Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar Madrigal 60 – The Magic of Winter, primul în America după 35 de ani.
  • Peste 1.000 de spectatori au ovaționat Corul Madrigal în monumentala National Cathedral din Washington, D.C.
  • În premieră pentru artiștii români, Corul Madrigal a cântat în Congresul American la Washington, dar și în celebra Times Square din New York.
  • Volumul „Corul Madrigal în arhivele securității – Turneele în S.U.A” a fost lansat, în premieră, la New York.
  • De Ziua Națională a României, Corul Madrigal a sărbătorit cântând Imnul național în avionul care îl transporta de la Washington la Chicago.
  • La cererea publicului, Concertul Extraordinar de la Chicago a fost dublat.

La invitația Ambasadei României în Statele Unite ale Americii, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a susținut șapte concerte și recitaluri în patru mari orașe americane: New York, Washington, D.C., Chicago și Seattle, în săli neîncăpătoare pentru publicul nerăbdător să îl asculte.

 
Imagini video din turneu sunt disponibile aici – https://rb.gy/2dv9nz

Au încântat spectatorii români și americani în patru mari metropole: New York, Washington DC , Chicago și Seatle, unind publicul printr-un act artistic de excepție.

De Ziua Națională a României, aflați la peste 10.000 de metri altitudine, madrigaliștii au creat un moment special.

„Deșteaptă-te, române!”, dar și Imnul american s-au auzit la bordul avionului care îi ducea spre Chicago, spre încântarea pasagerilor și a echipajului avionului.

Cu un spectaculos repertoriu de colinde și muzică renascentistă și universală, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, a cântat pentru peste 6.000 de spectatori de pe ambele Coaste ale Americii – români din Statele Unite, public american, turiști și oficialități din ambele țări, susținând concerte în cele mai prestigioase catedrale și clădiri istorice din America

În multe dintre săli, locurile au fost suplimentate în zilele de concert, iar la Chicago, la cererea importantei comunități românești din Illinois, Corul Madrigal a mai susținut un concert.

“Primirea a fost extraordinară. Ambasada României din Statele Unite ale Americii și Institutul Cultural Român de la New York au primit Corul Madrigal așa cum se cuvine. Au fost șapte evenimente în 10 zile, dintre care trebuie să îl numim pe cel mai important din punct de vedere al diplomației culturale: la Capitoliu, Congresul Statele Unite ale Americii, în cel mai vechi corp de clădire al legislativului american, Corul Madrigal a concertat, a avut un recital extraordinar în fața congresmenilor americani și a oficialităților române, dar și în celebrele catedrale Saint John the Divine Cathedral – cea mai mare catedrală episcopală din lume, dar și în monumentala National Cathedral din Washington. Sunt locuri în care am întâlnit comunitățile care au aplaudat în lacrimi Madrigalul, care au aplaudat minute în șir în timpul și la finalul concertului. Au fost câte trei bisuri după fiecare concert, pentru că efectiv, publicul nu a lăsat Madrigalul să mai plece din Statele Unite ale Americii și bucuria finală a acestui turneu este că peste 15 comunități, 15 state diferite din SUA și din Canada așteaptă Madrigalul la anul, cu un turneu mult mai vast și mai mai extins”, a spus la sosirea pe Aeroportul Otopeni, Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal.

Românii din Statele Unite ale Americii i-au primit cu multă căldură, cu aplauze la scenă deschisă și cu emoția sărbătorilor de acasă.

“Când apărea Madrigalul, parcă era sărbătoare. Așa ne-am simțit bine primiți și cu multă căldură, rumoarea de la fiecare piesă recunoscută și vorbesc aici în mod special de colindele românești, spre exemplu, „O, ce veste minunată”, „Moș Crăciun”, „Vine Crăciunul pe seară” au fost foarte bine primite și la final nu ne mai lăsau să plecăm. Mărturisirea lor este că s-au simțit un pic mai mai aproape de acasă, că prin noi și cu ajutorul nostru au retrăit momentele din copilărie sau din tinerețe, înainte să plece în Statele Unite. Ne-a bucurat foarte mult că mulți români au venit de la distanțe de multe ore, chiar din Canada. Și CD-urile noastre pe care le-am dus cu noi s-au epuizat, cărțile noastre s-au epuizat în câteva minute. Românii sunt doritori de de emoția românească și de de atașamentul față de ceea ce ei cunosc prin Crăciun”, a povestit Anna Ungureanu, dirijoarea Corului Madrigal.

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar Madrigal 60 – The Magic of Winter, primul în America după 35 de ani.

Organizat de Ambasada României în Statele Unite ale Americii împreună cu Institutul Cultural Român de la New York, cu sprijinul Ministerului Culturii și al sponsorilor, turneul aniversar al Corului Madrigal a marcat Ziua Națională a României și a anticipat sărbătorile de iarnă.

Exit mobile version