Site icon Editia de Dimineata

DUPĂ 40 DE ANI, asasinul lui John Lennon a simțit nevoia să îi ceară iertare văduvei muzicianului

8 decembrie 1980. Chiar dacă nu erai încă născut la acea dată, tot trebuie să fi auzit de ziua asta, căci ea va rămâne marcată în calendar pentru totdeauna. E ziua în care John Lennon era asasinat, inexplicabil, absurd, revoltător.

Un oarecare, în căutarea gloriei

Un oarecare Mark Chapman, despre care probabil nu ar fi știut prea multă lume, este  bărbatul care l-a împuşcat mortal pe John Lennon. Acum, după 40 de ani, i-a cerut iertare văduvei muzicianului, Yoko Ono, scrie BBC.

John Lennon era un om ca oricare altul, spunea colegul său din trupa Beatles, Paul McCartney, dar în ceea ce privește moștenirea sa muzicală și contribuția la pacea mondială a fost un înger.

Îngerul, legenda sau cum vreţi să îl numiţi, a fost împuşcat în faţa casei sale, când se întorcea împreună cu soţia sa, Yoko Ono, de la un studio de înregistrări. Cofondatorul trupei Beatles, care revenise în muzică după cinci ani de pauză, se pregătea să dea lovitura cu noul album, „Double Fantasy.

Pe prima pagină

Planurile sale aveau să fie date peste cap de nebunia unui tânăr de 25 de ani care voia să ajungă pe prima pagină a ziarelor.

În ziua crimei, Mark David Chapman l-a aşteptat pe Lennon în faţa imobilului. În jurul orei 17:00, Lennon a ieşit cu Yoko Ono şi s-a îndreptat spre limuzină, aminteşte site-ul history.info.

Chapman a dat mâna cu el şi Lennon i-a dat o semnătură pe albumul recent lansat. John şi Yoko a plecat, iar Chapman a rămas în aşteptare.

Cei doi au revenit în jurul orei 22:50. Acela a fost momentul în care Chapman a îndreptat arma spre John şi a tras. Patru gloanţe l-au nimerit în spate, iar John a murit pe loc.

Patru gloanţe pentru faimă

Chapman a declarat că a plănuit să-l ucidă pe John Lennon pentru a deveni faimos.

Vestea s-a răspândit repede în presă, însă primul jurnalist care a informat națiunea americană și, astfel, întreaga lume în legătură cu marea pierdere a muzicii a fost producătorul WABC Alan Weiss.

I-a fost refuzată eliberarea condiționată

Lui Chapman i-a fost refuzată eliberarea condiţionată de 11 ori, cel mai recent, luna trecută.

În timpul audierii din august, potrivit documentelor obţinute de Press Association, el a spus că l-a ucis pe starul în vârstă de 40 de ani pentru „glorie” şi că merită pedeapsa cu moartea.

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în statul New York în 2007, însă aici nu a mai avusese loc o execuţie din 1963.

Fapta ”demnă de dispreț”

Chapman a adăugat că se gândeşte tot timpul la „fapta demnă de dispreţ” comisă pe când avea 25 de ani şi că acceptă că este posibil să rămână închis până la sfârşitul vieţii.

„Vreau să reiterez că imi pare rău pentru crima comisă”, a spus el în faţa comitetului de eliberare condiţionată de la închisoarea Wende din New York. „Nu am vreo scuză. A fost pentru gloria mea”.

”Era un simbol. Eram foarte, foarte egoist”

El a recunoscut că este „cea mai mare crimă” pentru cineva nevinovat ca Lennon. „Era extrem de faimos. Nu l-am ucis pentru caracterul lui sau pentru cel fel de om era. Era un familist. Era un simbol. Era o persoană care vorbea despre lucruri despre care putem vorbi acum şi este minunat. L-am asasinat, ca să folosesc cuvântul dumneavoastră de mai devreme, pentru că era foarte, foarte, foarte faimos şi ăsta este singurul motiv şi eu eram foarte, foarte, foarte în căutarea propriei glorii, foarte egoist”.

El a continuat: „A fost un act extrem de egoist. Îmi pare rău pentru durerea pe care i-am provocat-o ei (Yoko Ono, n.r.). Mă gândesc la asta tot timpul”.

A trăit cu teama că Chapman va fi eliberat

În 2015, artista japoneză, care a contestat fiecare încercare a lui Chapman de a fi eliberat condiţionat, a declarat pentru The Daily Beast că a trăit cu teama că el va fi eliberat din închisoare.

Comitetul a respins cererea de luna trecută pentru că „ar fi incompatibilă cu bunăstarea societăţii”.

Mark Chapman, acum în vârstă de 65 de ani, este căsătorit şi soţia lui locuieşte în apropierea închisorii unde el se află de opt ani.

Religios. Un creștin devotat

La întâlnirea Comitetului, deţinutul a fost descris ca fiind foarte religios, un „creştin devotat”.

Chapman, despre care este cunoscut că avea asupra lui la momentul crimei şi volumul „De veghe în lanul de secară”, scris de JD Salinger, pentru că se regăsea în „izolarea” şi „singurătatea” personajului principal, urmează să fie din nou audiat pentru o eventuală eliberare condiţionată peste doi ani.

Sursa foto: commons.wikimedia.org

Exit mobile version