Site icon Editia de Dimineata

După 65 de ani se redeschide frontiera cu Serbia pentru ambarcațiuni de agrement

Navigația bănățeană, cu o istorie bogată de aproape trei secole, va cunoaște un nou episod istoric. Se va redeschide un punct de trecere a frontierei cu Serbia, pe apă, după 65 de ani de la ultima cursă de agrement cu pasageri efectuată pe Bega.

Evenimentul face parte din activitatea „Peisaj în mișcare” a proiectului cultural Ecluze pe Bega. Proiectul propune o nouă viziune pentru canalul navigabil, pe toată lungimea acestuia, până la vărsarea în Tisa.

„Weekend-ul 22-24 septembrie ne găsește sărbătorind legătura unică pe care România o are cu Serbia pe apă! Activitatea lunii septembrie din cadrul proiectului cultural Ecluze pe Bega se numește Peisaj în mișcare și are ca scop promovarea peisajului cultural, a navigabilității și mobilității alternative pe canalul navigabil Bega și pe malurile acestuia.

Pentru prima dată după 65 de ani va fi deschis un punct de trecere a frontierei de stat cu Serbia pe apă, destinat ambarcațiunilor mici. Ultimul vas de pasageri a trecut granița în 1958, legătura pe apă fiind apoi întreruptă datorită contextului politic de atunci, scrie Tion.

Proiectul Ecluze pe Bega trage un semnal de alarmă cu privire la necesitatea creării de noi rute turistice sau comerciale între cele două state vecine și promovează oportunitatea redescoperirii bogatei istorii a navigației bănățene”, au transmis inițiatorii proiectului.

Astfel, vom avea parte de excursii cu Pelicanul, dar și concerte cu formații rock binecunoscute din România și Serbia.

Programul evenimentului

Vineri, 22 septembrie

Ora 12.00 Pornim din Timișoara la bordul Pelicanului, cu destinația Otelec. Durata călătoriei este de aproximativ 5 ore. În cazul în care dorești să mergi la bordul Pelicanului te poți înscrie AICI. Transportul înapoi la Timișoara nu este asigurat de organizatori.

17.30 Sosire la Otelec, acostăm în vechiul port al comunei, ce a constituit timp de decenii o destinație turistică pentru timișoreni

18.00 – 00.00 – Te poți răcori cu o bere sau cu o limonadă în vechiul port Otelec, la bordul Pelicanului, singurul bar mobil din Timișoara, ambarcațiune legendară restaurată cu eforturi considerabile de actualii proprietari

18.00 – 20.00 – Plimbări de agrement pe Bega în zona portului Otelec cu canotca Timișoara. Ambarcațiunea a fost construită în luna iulie de către elevii Școlii Babel, cu sprijinul maestrului marangoz Viorel Gheorghe (Asociația Mila 23 Ivan Patzaichin/Rowmania).

18.00 – 21.00 – Vizităm Școala Veche Otelec, o colecție unică de patrimoniu cultural bănățean întreținută de sculptorul Geza Molnar. Ne bucurăm de surprizele pregătite de Primăria comunei Otelec în zona portului și purtăm discuții în aer liber, în jurul unui foc de tabără, despre oportunitatea reluării navigației pe Bega și importanța reconectării localităților de pe cursul de apă

Sâmbătă, 23 septembrie

09.00 – Pornim din Otelec cu destinația Srpski Itebej. La bordul Pelicanului se vor afla membrii echipei extinse a proiectului, parteneri, reprezentanți ai localităților aflate pe cursul Begheiului navigabil și al autorităților regionale și naționale cu atribuții în gestionarea corpului de apă

10.30 – Sosire în ecluza de la Srpski Itebej

11.00 – Conferință de presă în care se va prezenta activitatea Peisaj în mișcare și proiectul Ecluze pe Bega jurnaliștilor sârbi și români. Așteptăm ambarcațiunile din Serbia care vor face alături de noi drumul spre Timișoara și pornim împreună să sărbătorim Capitala Culturală Europeană în centrul orașului nostru

13.00 – Sosire în portul Otelec. De aici poți face alături de organizatori drumul înapoi spre casă, la bordul Pelicanului. Nu e nevoie de rezervare, vaporul poate „găzdui” și bicicleta ta, în cazul în care ai ales să vizitezi Serbia pe două roți!

18.00 – 18.30 – Ambarcațiunile vecinilor din Serbia și Pelicanul sosesc în centrul Timișoarei, la pontonul D’arc pe Mal

19.30 – Concert Drink or die (SRB)

20.30 – Concert COMA (RO)

Duminică, 24 septembrie

11.45 – Cei care doresc să facă o excursie cu Pelicanul până la ecluza de la Sânmihaiu Român sunt așteptați la piciorul podului Andrei Șaguna, la pontonul D’arc pe Mal.

Înscrierile pentru tura care durează aproximativ 2 ore sunt obligatorii și se pot face AICI

12.00 – Pornim spre Sânmihaiu Român la bordul Pelicanului și îi însoțim pe navigatorii sârbi până la prima ecluză din drumul lor spre casă

14.00 – Acostăm în spatele Catedralei și punem punct final activității Peisaj în mișcare

Proiectul ”Ecluze pe Bega/Conexiuni culturale” face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

Exit mobile version