Site icon Editia de Dimineata

După vaccinul contra COVID-19, compania BioNTech va utiliza ARN messager pentru combaterea cancerelor

Vaccinurile produse de Pfizer-BioNTech şi Moderna sunt primele vaccinuri anti-COVID-19 care au fost realizate în timp-record. Ele au ceva în comun: utilizează tehnologia inovatoare a ARN mesager, scrie BFM TV.
Într-un interviu pentru agenţia Associated Press, cercetătoarea germană Ozlem Tureci, co-fondatoare a BioNTech, a anunţat că laboratorul său va folosi această tehnologie în combaterea cancerului.
Este vorba despre o inovaţie: ARN mesager sau acid ribonucleic mesager este copia unei bucăţi din ADN-ul uneia sau mai multor gene. „Duplicata”, transportată în exteriorul nucleului unei celule, va servi pentru sinteza proteinei de care are nevoie corpul pentru a combate virusul.
Ozlem Tureci este cofondatoarea BioNTech împreună cu soţul ei, Ugur Sahin. Compania lor a angajat-o pe cercetătoarea americano-ungară Katalin Kariko, ale cărei studii s-au dovedit decisive, şi care este la originea acestei tehnologii a ARN mesager.

Ozlem Tureci a explicat pentru AP că echipele lor lucrau la aplicarea tehnologiei ARN mesager în lupta contra cancerelor, mai precis la întărirea sistemului imunitar contra tumorilor, în momentul în care au apărut problemele cu COVID-19 în China. Şi atunci au îndreptat toate eforturile către această nouă ameninţare.

Acum, că vaccinul a fost realizat, toate gândurile merg spre perioada post-pandemie, aşa că echipa se gândeşte la repunerea pe tapet a primelor cercetări.

Avem mai multe vaccinuri contra cancerelor bazate pe ARN mesager„, a spus Ozlem Tureci. „Dar, desigur, niciunul dintre produse nu este disponibil şi nici gata să fie pus în circulaţi pe piaţă, pentru moment”, a adăugat ea.

Este foarte dificil de prezis o dată în domeniul dezvoltării şi inovaţiei. Dar estimăm că peste câţiva ani vom reuşi să punem la punct vaccinurile, pentru a le fi oferite oamenilor„, a mai spus aceasta.

Sursa foto: pfizer.co.uk
Exit mobile version