Site icon Editia de Dimineata

Soluție pentru bucureșteni? Dușul rece aduce beneficii pentru sănătate

Un duș rece dimineața este un mod destul de neplăcut de a începe ziua. Cu toate acestea, mulți oameni au fost tentați să-și asume acest obicei, deoarece scufundarea în apă rece are multe beneficii pentru sănătate, atât fizice, cât și mintale.

Dușurile reci au fost administrate pentru prima dată din motive de sănătate la începutul secolului al XIX-lea, când medicii le-au conceput pentru a fi utilizate pe persoane din aziluri de sănătate mintală și din închisoare, pentru a „răcori creierul fierbinte și inflamat și pentru a insufla frica”. Până la mijlocul secolului al XIX-lea, victorienii și-au dat seama că dușul ar fi mai bun dacă apa ar fi caldă. Așadar, dușul a trecut de la a fi o metodă pentru a provoca neplăceri timp de o oră și jumătate la una plăcută de cinci minute. Practica de a face un duș rece nu a dispărut cu adevărat.

Un studiu amplu din Olanda a constatat că persoanele care au făcut un duș rece au mai puține șanse să-și ia liber din cauza bolilor decât cele care au făcut un duș cald. Un grup de peste 3.000 de persoane a fost împărțit în patru grupuri și i s-a cerut să facă un duș cald în fiecare zi. Unui grup i s-a cerut să termine dușul cu 30 de secunde de apă rece, altuia cu 60 de secunde de apă rece, iar altuia cu 90 de secunde de apă rece. Grupul de control se putea bucura doar de un duș cald. Participanții au fost rugați să urmeze acest protocol timp de o lună.

După o perioadă de urmărire de trei luni, cercetătorii au descoperit că grupurile care primeau apă rece au avut o reducere de 29% a concediului medical de la locul de muncă. Durata apei reci nu a contat.

Motivul pentru care o explozie de apă rece ar putea împiedica oamenii să se îmbolnăvească nu este clar, dar unele cercetări sugerează că ar putea avea de-a face cu creșterea sistemului imunitar. Un studiu din Cehia a arătat că, atunci când bărbații tineri sportivi erau scufundați în apă rece de trei ori pe săptămână timp de șase săptămâni, au primit un ușor impuls la sistemul imunitar. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii și mai ample pentru a confirma aceste constatări.

Apa rece pare, de asemenea, să activeze sistemul nervos simpatic, partea sistemului nervos care guvernează răspunsul de luptă sau fugă (o reacție fiziologică automată la un eveniment perceput ca fiind periculos, stresant sau înspăimântător). Când acest lucru este activat, cum ar fi în timpul unui duș rece, obțineți o creștere a hormonului noradrenalină. Aceasta este cea mai probabilă cauză a creșterii ritmului cardiac și a tensiunii arteriale observate atunci când oamenii sunt scufundați în apă rece.

Un duș rece poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor depresiei. Datorită densității mari a receptorilor de rec din piele, un duș rece trimite o cantitate copleșitoare de impulsuri electrice de la terminațiile nervoase periferice către creier, care pot avea un efect antidepresiv.

Există unele riscuri la un duș rece. Deoarece un flux brusc de apă rece șochează corpul, poate fi periculos pentru persoanele cu boli de inimă și poate precipita un atac de cord sau neregularități ale ritmului cardiac.

Exit mobile version