Site icon Editia de Dimineata

Economisiți, au spus. Treceți de la becurile clasice la cele LED. După care vine studiul ăsta care analizează impactul luminii albastre asupra somnului. Și nu e bine!

O echipă de cercetători de la Universitatea din Exeter a descoperit că transformarea lentă a iluminatului exterior în LED-uri în mare parte din Europa a dus la dezvoltarea unui nou tip de poluare luminoasă.

În lucrarea publicată în revista Science Advances, grupul descrie studiul lor asupra unor fotografii realizate de pe Stația Spațială Internațională.

Lumina artificială

Cercetările anterioare au arătat că lumina artificială în mediile naturale are un impact negativ asupra vieții sălbatice și a oamenilor. De exemplu, studiile au arătat că atât animalele, cât și oamenii pot experimenta perturbări ale tiparelor de somn. Și multe animale pot deveni confuze din cauza luminii pe timp de noapte, ceea ce duce la probleme de supraviețuire.

În acest nou efort, cercetătorii au remarcat faptul că oficialii din multe țări au promovat utilizarea iluminatului cu LED-uri în locul iluminatului tradițional cu sodiu de-a lungul drumurilor și în zonele de parcare, din cauza consumului reduse de energie a LED-urilor.

Pentru a afla mai multe despre impactul acestei schimbări, cercetătorii au obținut fotografii realizate de astronauții de la bordul ISS în anii 2012-2013 și în perioada 2014-2020. Fotografiile oferă o gamă mult mai bună de lungimi de undă a luminii decât imaginile din satelit.

Constatări

Cercetătorii au putut vedea care părți ale Europei s-au convertit la iluminatul cu LED-uri și în ce măsură. Ei au constatat că, de exemplu, Marea Britanie, Italia și Irlanda au înregistrat schimbări semnificative, în timp ce alte țări, precum Austria, Germania și Belgia, au înregistrat puține schimbări. Ei au constatat că LED-urile emit lumină la lungimi de undă diferite față de becurile cu sodiu. Notabil diferită a fost creșterea emisiilor de lumină albastră în acele zone care s-au convertit la iluminatul cu LED-uri.

Cercetătorii notează că s-a constatat că iluminatul albastru interferează cu producția de melatonină la oameni și la alte animale, ceea ce afectează tiparele de somn. Cercetătorii sugerează că creșterea luminii albastre în zonele iluminate cu LED-uri ar putea avea un impact negativ asupra mediului și, de asemenea, asupra oamenilor care locuiesc și lucrează în astfel de locuri. Ei sugerează oficialilor să analizeze mai atent impactul iluminatului cu LED-uri înainte de a merge mai departe cu noi proiecte.

Exit mobile version