Site icon Editia de Dimineata

EdițiaVerde.ro: Anumite produse din plastic vor fi interzise în UE, din 3 iulie

Din 3 iulie, în Uniunea Europeană (UE), nu vor mai fi comercializate articole din plastic de unică folosință. Interdicția a fost propusă în 2018 și a fost decisă în 2019. Cunoscută drept Directiva privind materialele plastice de unică folosință, interdicția se referă la unele articole din plastic de unică folosință și promovează alternative durabile. Inițiativa face parte din eforturile mai mari pentru proiectul „Zero Waste Europe”.

Ce produse sunt interzise

Produsele din plastic care trebuie interzise în temeiul directivei includ:

  1. tacâmuri (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești);
  2. farfurii;
  3. paie pentru băuturi;
  4. agitatoare pentru băuturi;
  5. bețe care se atașează baloanelor sau care sprijină baloane, cu excepția baloanelor de uz industrial sau pentru alte utilizări și aplicații profesionale, care nu sunt distribuite consumatorilor, inclusiv mecanismele acestor bețe;
  6. recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare;
  7. recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora;
  8. pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.

 

Directiva include principiul „poluatorul plătește”. Producătorii vor trebui să acopere costurile pentru curățarea gestionării deșeurilor, colectarea de date și de sensibilizare.

Noua directivă trebuie transpusă în legislația țărilor UE până la 3 iulie 2021. Restricțiile de piață și marcarea regulilor de produs se aplică începând cu 3 iulie 2021, în timp ce cerințele de proiectare a produselor pentru sticle se aplică începând cu 3 iulie 2024. Măsurile de responsabilitate extinsă ale producătorului se aplică de la 31 decembrie 2024.

În România, actul normativ privind transpunerea prevederilor întârzie. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că nu a primit sprijin de la două ministere USR PLUS: Sănătate și Economie. El a precizat că problema cea mai importantă este perioada de tranziţie şi se lucrează la un act normativ prin care, începând din această vară, cel puţin la festivaluri, să fie interzise produsele din directivă.

Citește la EdițiaVerde.ro

Exit mobile version