Site icon Editia de Dimineata

Educație cu apă și făină. Află povestea educatoarei care a oferit o șansă unor copii defavorizați

proiectulmerito.ro

O educatoare a reuşit să pună un sat anonim din Apuseni pe harta educaţiei din România.  Meritul este al Marianei Mera din  Gura Roşiei, judeţul Alba , care îi învață pe copii după metoda Montessori, fac experimente şi descoperă că apa şi făina se pot transforma în cele mai distractive jucării.

Mariana Mera predă unei grupe mixte, cu copii ce au vâsta între și șase ani. Aceștia provin din comunități dezavantajate, majoritatea părinților fiind asistați social, însă părinții lor consideră că educația este singura lor șansă pentru un viitor mai bun. Educatoarea foloseşte metoda Montessori, care pune accent pe dezvoltarea abilităţilor şi explorare senzorială, iar copiii îşi confecţionează jucării din materiale şi descoperă lumea prin experimente. Această metodă este mai mult decât binevenită, mai ales și datorită faptului că nu presupune folosirea multor materiale auxiliare, pe care educatoarea le procură cu greu din propriul salariu.

Susră Foto: Digi24.ro

Dacă dai o căutare pe Google după „Gura Roşiei”, singurul rezultat care scoate din anonimat localitatea aflată la şase kilometri de Roşia Montană este legat de numele Marianei Mera. A fost premiată pentru Excelenţă în Educaţie şi predă de 22 de ani la grădiniţa din sat, aceeaşi la care a mers şi ea când era copil. Începutul nu a fost, însă, uşor.

„Când am venit, în primul an, n-am ştiut foarte multe lucruri şi de aceea mi-a fost atât de greu şi aş fi renunţat după un an. Şi de aceea sunt mulţi care nu intră în sistem şi care vor să renunţe. Pentru că teoria…E frumos pe hârtie şi zici: „Vai, cum să nu?”, dar copiii nu stau cuminţi să modeleze şi atunci trebuie să înveţi să te adaptezi şi practica contează foarte mult”, spune educatoarea Mariana Mera, potrivit Digi24.ro.

În grupa Marianei Mera sunt 30 de copii, dintre care 29 sunt etnici romi. Paradoxal este și faptul că puștii vin cu drag la grădiniță și sunt și foarte receptivi la toate cerințele educatoarei. Mai mult decât atât, copii merg câte doi kilometri pe jos în fiecare zi, doar pentru a o putea întâlni pe Mariana, dar sunt încurajați și de părinți, care au realizat că doar școala le poate salva destinul.

„Nu lucrează majoritatea, mămicile sunt casnice, ceilalţi au ajutor social, care-i foarte mic şi trăiesc mult din alocaţiile copiilor. Deci, posibilităţi nu prea sunt. Şi atunci părinţii care sunt interesaţi vin cu copii mici la grădiniţă pur şi simplu şi stau câteva ore în mediul ăsta, cam două ore, şi atunci văd ce se întâmplă la grădiniţă, cum reacţionează copiii într-un mediu astfel organizat”, povestește educatoarea Mariana Mera, potrivit Digi24.

Întregul articol poate fi accesat aici. 

 

Exit mobile version