Site icon Editia de Dimineata

Educația la distanță nu este ceva nou: în pandemia de poliomielită, ea se făcea prin radio

Un sondaj realizat de UNICEF a constatat că 94% dintre țări au implementat o formă de învățare la distanță atunci când COVID-19 a închis școlile în primăvara trecută. Nu este prima dată când educația este întreruptă în lume. În SUA, în 1937, sistemul școlar din Chicago a folosit radioul pentru a preda lecții copiilor în timpul unui focar de poliomielită.

La acea vreme, acest virus contagios nu avea niciun remediu și producea paralizie. În toată țara, locurile de joacă și piscinele s-au închis, iar copiilor li s-a interzis accesul la cinematografe și alte spații publice. Chicago a înregistrat 109 cazuri în august 1937, determinând Consiliul Sănătății să amâne începutul școlii pentru trei săptămâni.

Poliomielita este o boală infecțioasă produsă de virusul poliomielitic (virus din clasa enterovirusurilor); există trei tipuri de virus polio (tip 1, 2, 3). Boala este de o gravitate deosebită prin mortalitatea indusă dar şi prin handicapurile motorii pe care le lasă pe viaţă. Ultimul caz de poliomielită a fost înregistrat în România în anul 1992 (virusul a fost importat din Bulgaria).

Gimnastică și lecții scurte

Această întârziere a declanșat primul experiment la scară largă de „școală radio”: aproximativ 315.000 de copii din clasele a III-a până la a VIII-a au continuat educația acasă, primind lecții la radio. Peste 80% dintre gospodăriile din SUA dețineau cel puțin un aparat de radio, deși existau mai puține în sudul SUA, în zonele rurale și în rândul persoanelor de culoare.

În Chicago, profesorii au colaborat cu directorii pentru a crea lecții prin unde radio pentru fiecare clasă, cu supravegherea experților din fiecare subiect.

Ziarele locale au tipărit programul orelor de curs în fiecare dimineață. Șapte posturi de radio locale au donat timp de difuzare, iar 13 septembrie 1937 a marcat prima zi de școală la distanță.

Ziua de școală audio a început cu anunțuri și câteva minute de gimnastică. Apoi, cursurile erau scurte, de doar 15 minute și cuprindeau îndrumări pentru realizarea temelor. La redeschiderea școlilor, elevii au predat lucrările și au susținut teste pentru a demonstra stăpânirea materialului.

Șaisprezece profesori au răspuns la apelurile telefonice de la părinți, la biroul central al districtului școlar. Din păcate însă, nu exista nicio modalitate pentru elevi de a pune întrebări, iar copiii aveau nevoie de mai multă implicare din partea părinților decât de obicei.

Programul de școală la distanță a durat mai puțin de trei săptămâni, dar a transformat rolul radioului local în educația din Chicago. Experimentul a continuat prin programe educaționale și conferințe audio.

Panică și carantină

Mulți oameni de știință cred că virusul poliomielitei dădea târcoale de mii de ani, însă, în America începutului de secol XX această boală a creat o epidemie care a cauzat panică în întreaga țară, scrie life.ro. Prima apariție s-a înregistrat în 1916, însă vârful epidemiei a fost atins în 1952, când s-au raportat peste 58 de mii de decese.

Boala a afectat mii de oameni de-a lungul deceniilor, ducând la instaurarea panicii și a situațiilor de carantină prelungite. După 1952, boala a omorât aproximativ 6000 de oameni și a lăsat mult mai mulți paralizați.

Odată contractat, virusul nu avea leac, însă în 1950 Dr. Jonas Salk a inventat vaccinul împotriva poliomielitei. Mulțumită acestei invenții și altor vaccinuri eficiente, America nu a mai înregistrat cazuri de poliomielită din 1979.

 

Foto: Wim Arys on Unsplash

 

Exit mobile version