Site icon Editia de Dimineata

Efectele măștilor din pandemie: Japonezii învață să zâmbească din nou

Sună a glumă, dar este cât se poate de adevărat. După ani de pandemie, oamenii au uitat să zâmbească, nici nu mai contează dacă real sau fals.

După trei ani în care și-au ascuns gura în spatele unor măști, unii japonezi apelează la profesori specializați în zâmbete pentru a învăța din nou arta de a schița un zâmbet radios fără a părea stânjenitor.

Nu o spunem noi, ci e o întreagă anchetă a celor de la The Guardian. De la ridicarea recomandării oficiale de a purta măști pentru a ajuta la prevenirea răspândirii Covid-19, mulți oameni au recunoscut că se străduiesc să se adapteze la viața fără acoperirea feței, iar unii au mărturisit că au uitat cum să zâmbească.

„Având în vedere că purtarea măștilor a devenit o normă, oamenii au avut mai puține ocazii de a zâmbi și tot mai mulți oameni au dezvoltat un complex în legătură cu acest lucru”, a declarat pentru Asahi Shimbun Keiko Kawano, un antrenor al companiei de „educație prin zâmbet” Egaoiku, citat de Euronews.

„Mișcarea și relaxarea mușchilor faciali este cheia pentru a face un zâmbet bun. Vreau ca oamenii să petreacă timp zâmbind în mod conștient pentru bunăstarea lor fizică și mentală.”

Participanții au folosit oglinzi portabile pentru a-și verifica progresul, unii dintre ei ajustându-și expresiile până când au fost convinși că și-au redescoperit zâmbetul natural, de dinainte de mască.

Egaoiku a văzut că numărul de solicitanți a crescut de 4,5 ori după ce mass-media a raportat pentru prima dată iminenta reclasificare Covid-19 în februarie. O lună mai târziu, guvernul a declarat că acoperirea feței ar trebui să fie o alegere individuală, iar în luna mai a retrogradat clasificarea gravității virusului.

Una dintre participante, Akiko Takizawa, în vârstă de 79 de ani, a declarat că este încântată să se întoarcă la viața de dinainte de mască, cu puțin ajutor din partea antrenorului ei de zâmbet.

„Nu am avut ocazia să văd oameni în timpul crizei coronavirusului și nu am zâmbit în public”, a declarat ea pentru ziarul Mainichi Shimbun. „Acest lucru mi-a reamintit cât de important este zâmbetul”.

Cursurile, care sunt deosebit de populare în rândul femeilor, încep de obicei cu întinderi pentru a elibera tensiunea facială înainte ca participanții să ridice oglinzile de mână la nivelul ochilor și să își flexeze părți ale feței în conformitate cu instrucțiunile lui Kawano.

„Un zâmbet este un zâmbet doar dacă este transmis”, le-a spus ea studenților săi la o sesiune recentă din Yokohama, potrivit Japan Times. „Chiar dacă te gândești să zâmbești sau că ești fericit, dacă nu ai nicio expresie, aceasta nu va ajunge la publicul tău”.

Kawano, o figură familiară la televizor și pe rețelele de socializare, a antrenat peste 4.000 de persoane în arta zâmbetului în ultimii șase ani, potrivit ziarului, și a ajutat sute de alte persoane să devină „specialiști în zâmbete” certificați. Ea supervizează acum 20 de instructori care țin cursuri în toată Japonia.

Primele indicii arată că serviciile lor vor fi solicitate în Japonia, unde purtarea de măști a fost larg răspândită pe tot parcursul pandemiei.

Chiar înainte ca recomandările oficiale privind purtarea măștilor să fie atenuate la mijlocul lunii martie, una din patru persoane a declarat că va continua să se acopere în toate mediile sociale.

 

Exit mobile version