Site icon Editia de Dimineata

Efectele războiului din Ucraina în Europa: Preţuri din ce în ce mai mari şi perturbări în aprovizionarea cu alimente

Este suficient să ai nevoie să faci un plin la mașină. Sau să arunci un ochi la Airbnb. Sau să ai curajul să deschizi factura la gaze. Bingo, nu e nevoie de încă o rundă de Ice Bucket Challenge pentru a te trezi: este război, și nimeni nu este ferit din calea lui.

Europenii se luptă cu prețuri din ce în ce mai mari. Pe fondul războiului din Ucraina, în unele țări, se înregistrează perturbări în aprovizionarea cu alimente, iar prețul carburanților crește continuu, relatează stiri.tvr.ro.

Ucraina a interzis exportul de cereale

Guvernul ucrainean a interzis exportul de produse esențiale și a limitat exportul de cereale, după ce Rusia a invadat țara în urmă cu două săptămâni, potrivit unor documente oficiale.

Măsurile luate de Ucraina restricționează exporturile de produse esențiale, precum hrișcă, secară, zahăr, mei, ovăz, sare, bovine vii, carne de bovine și alte subproduse provenite de la bovine, în condițiile în care țara se confruntă cu o cerere crescută, alături de posibilitatea unei oferte mai reduse pe fondul războiului, potrivit AgriCensus, citat de economica.net.

Pe lângă aceasta, guvernul a decis să pună limite la exporturile de cereale, inclusiv grâu, porumb, ulei de floarea-soarelui, carne de pasăre și ouă. Aceste produse ar putea fi exportată în baza unor licențe, dar în prezent nu există detalii furnizate cu privire la modul în care vor fi distribuite licențele și la volumul total de exporturi care va fi permis.

Oricum, în momentul de față, toate exporturile ucrainene, care trec în principal prin porturile din Marea Neagră, au fost oprite pe fondul riscurilor ridicate sau a acțiunilor militare.

În Spania apar raționalizări

Ucraina este principalul furnizor de cereale din Spania, iar producătorii și supermarketurile se așteaptă la probleme în aprovizionare. Au fost luate măsuri pentru ca uleiul de floarea soarelui să ajungă pentru întreagă populație. Unele supermarketuri din Spania au început să raționalizeze vânzarea de ulei de floarea soarelui, scrie ziarulromanesc.es.

Unele companii de distribuție de alimente „adoptă măsuri pentru limitarea vânzării uleiului de floarea soarelui din cauza comportamentului atipic al consumatorilor care a avut loc în ultimele ore”, subliniază Asedas, Asociația Spaniolă a Distribuitorilor, Supermarketurilor și Supermarketurilor.

Marile lanțuri de supermarketuri din Spania au raționalizat vânzarea uleului de floarea soarelui, astfel încât un client poate cumpără o singură sticlă de ulei pe zi.

Magazinele au pus anunțuri la raft pentru a informa cliențîi, ceea ce a făcut că mulți să cumpere ulei de floarea soarelui fără să aibă într-adevăr nevoie.

Se așteaptă ca din cauza conflictului dintre Ucraina și Rusia să fie o lipsă de stoc la multe produse, în special la ulei, care se consumă cel mai mult. Prețul a crescut deja și îmi imaginez că odată ce va deveni mai greu de aprovizionat va crește și mai mult”, spune Jose Prieto, responsabilul unui supermarket din Valencia, citat de stiri.tvr.ro.

În ultima săptămâna prețul uleiului de floarea soarelui a urcat de la 1,40 euro la peste 2 euro.

Prețul la combustibili, cereale și produse de primă necesitate îngrijorează francezii

Conflictul din Ucraina, creșterea prețurilor la combustibili, cereale și produse de primă necesitate îi îngrijorează și pe francezi. Tona de cereale a ajuns la un nivel istoric, de 400 de euro din cauza războiului și a sancțiunilor economice aplicate Rusiei.

Facturile francezilor la energie cresc, plinul de benzină va costa mai mult după ce litrul de motorină sau de benzină depășește 2 euro în multe benzinării. Toate determină prețuri mai mari la pâine, legume, carne, ulei, produse care oricum figurau pe lista de scumpiri de la începutul anului.

Teamă de criză alimentară mondială în 12-18 luni

Europa trebuie să producă mai mult pentru „a evita o criză alimentară mondială” cauzată de oprirea „probabilă” a unor exporturi de cereale ruse şi ucrainene, a declarat marţi ministrul francez al Agriculturii, Julien Denormandie, potrivit BFM TV.

Pentru că Ucraina şi Rusia sunt mari exportatoare de cereale, în special de grâu, ministrul a afirmat că Franţa nu se teme de vreo penurie, dar că „vor exista efecte asupra costurilor de producţie, de exemplu asupra alimentaţiei animale”.

În acelaşi interviu pentru CNews, Denormandie a declarat că, dincolo de Franţa, se teme de o criză alimentară mondială în 12-18 luni.

Portugalia – prețul carburanților, la nivel maxim

În Portugalia, prețul carburanților e la un nivel maxim. Și se pare că urmează noi scumpiri. Oamenii stau la coadă să cumpere cât mai multă benzină și motorină.

Acest lucru se datorează faptului că un baril de brent, care servește drept referință pentru piața europeană, a ajuns la 119,78 dolari SUA, maxim 11 ani (11 februarie 2011). Vinerea aceasta, petrolul a fost cotat peste 114 dolari, dar acum continuă să tranzacționeze la 112,37 dolari, ceea ce reprezintă o creștere de 1,73%, scrie theportugalnews.com.

Creșterea cu 14 cenți înseamnă că prețul pe litru de motorină simplă va fi de 1,81 euro la începutul săptămânii viitoare, iar cel al benzinei simple 95 va fi de 1,912 euro, cu o creștere de opt cenți, potrivit datelor Direcției Generale Energie și Geologie, scrie sursa citată.

Slovenia, pompa groazei

În Slovenia, prețul litrului de benzină e mai mare că niciodată. Ajunge la 1 euro și 70 eurocenți. De teama unor noi scumpiri, șoferii se aprovizionează cu cantități cât mai mari.

Republica Moldova: crește prețul de achiziție la gaze

Ca urmare a războiului din Ucraina, prețul de achiziție la gaze naturale va fi mai mare în Republica Moldova, potrivit tv8.md. Totuși, deocamdată nu există riscul de a rămâne fără gaze. Cel puțin asta a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul ediției din 8 martie a emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

„Un preț de achiziție a gazului mărișor, e puțin spus, un preț de achiziție a gazului mai mare”, a menționat Andrei Spînu.

De vină ar fi creșterea continuă a prețurilor pe piața mondială.

„Nu cred că putem avea un tarif mai mic, ținând cont de evoluția prețurilor, dar rămâne să vedem. Tarifele nu vor crește doar dacă volumul de consum al gazului s-ar reduce”, a precizat ministrul.

Spînu mai spune că este inevitabilă creșterea prețurilor, în timp ce, în Ucraina este război.

Contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan va fi prelungit doar pentru o lună și nu pentru un an așa cum era convenit anterior. Vicepremierul Andrei Spînu spune că în contextul războiului din Ucraina, există o imprevizibilitate a livrărilor de gaze, iar din acest motiv Cuciurganul refuză să semneze contractul de prelungire cu încă un an, notează IPN.

Vicepremierul Andrei Spînu spune că, pentru luna martie, Guvernul va subvenționa costul energiei electrice produse de CET-uri, pentru a le acoperi pierderile. Ceea ce înseamnă că tariful energiei electrice rămâne neschimbat în martie, iar până la sfârșitul lunii ANRE va stabili noile tarife, care vor intra în vigoare de la 1 aprilie.

Tensiuni pe piețele financiare și incertitudine cu privire la redresarea economiei mondiale

Conflictul Rusia-Ucraina a declanșat tensiuni pe piețele financiare și a crescut drastic incertitudinea cu privire la redresarea economiei globale, scriu oficialii Coface într-o analiză.

Potrivit analizei, prețurile mai mari ale mărfurilor intensifică amenințarea unei inflații ridicate și de lungă durată, care crește riscurile de stagflație și tulburări sociale.

Anumite sectoare, cum ar fi auto, transporturile sau produsele chimice sunt mai susceptibile de a fi afectate de aceste tensiuni.

Coface prognozează o recesiune profundă de 7,5% pentru economia rusească în 2022 și a retrogradat evaluarea riscului de țară al Rusiei la categoria D (foarte mare).

Economiile europene sunt cele mai expuse riscului: la momentul realizării acestei analize, Coface estimează o inflație suplimentară de cel puțin 1,5 puncte procentuale în 2022, în timp ce creșterea PIB-ului ar putea fi redusă cu 1 punct procentual. Împreună cu o reducere completă a aprovizionării cu gaze naturale rusești, aceasta ar putea costa cel puțin 4 puncte din PIB, conducând astfel creșterea PIB-ului UE aproape de zero – și posibil în teritoriu negativ – în 2022.

Directorul general al grupului Engie: Este nevoie de plafonare la scara întregii Europe a prețului la gaze

Este nevoie de un plafon la scara întregii Europe impus preţului gazelor naturale pentru a răspunde la explozia preţurilor şi a ţine sub control volatilitatea preţurilor pe pieţele de gaze şi electricitate, a declarat miercuri directorul general al grupului francez de utilităţi Engie, Catherine MacGregor, transmite Reuters.

„În regim de urgenţă, crede că este important să analizăm o plafonare a preţurilor angro la gaze naturale, la nivel european. Asta va face posibilă o ţinere sub control a volatilităţii”, a declarat Catherine MacGregor la un panel organizat de Guvernul francez.

„Nu am mai înregistrat niciodată astfel de nivele”, a spus Catherine MacGregor, referindu-se la maximul istoric de 345 de euro pentru un Megawatt-oră înregistrat luni de preţul de referinţă la gaze naturale în Europa. „Cred că asta justifică măsura plafonării. Suntem într-o situaţie excepţională”, a adăugat MacGregor.

Grupul Engie este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, energie electrică şi servicii energetice. Compania are un portofoliu de 1,9 milioane de clienţi, operează o reţea de distribuţie de circa 20.000 km şi are 4.000 de angajaţi.

România are suficiente rezerve de grâne și alimente

România deţine suficiente rezerve de grâne şi alimente pentru a rezista invaziei Rusiei în Ucraina şi nu are în vedere o limitare a exporturilor de grâu în acest moment, a declarat luni ministrul român al Agriculturii, Adrian-Ionuţ Chesnoiu.

Exportatorii de cereale caută surse alternative de grâu şi porumb, după ce invazia Rusiei a tăiat livrările din Ucraina, au declarat la sfârşitul lunii februarie comercianţii, scrie RADOR.

România, membru al Uniunii Europene, este un furnizor major de cereale, precum Ucraina, în întreaga regiune a Mării Negre, dar în afara zonei de conflict şi este văzută ca fiind o alternativă de rezervă pentru comercianţii de cereale.

În mod tradiţional suntem o ţară exportatoare, pentru că producem mai mult decât consumăm. Într-un an bun, România produce peste 11 milioane de tone de grâu, în timp ce consumul intern se ridică undeva la 4,3 milioane de tone. Din acest motiv am spus că România nu se află în situaţia altor state, care încearcă să îşi asigure consumul intern. Din analizele pe care le-am făcut la minister până acum nu există niciun risc ca populaţia să rămână fără rezerve”, a declarat ministrul Chesnoiu.

Sursa foto: pixabay.com
Exit mobile version