Site icon Editia de Dimineata

Elevul care a provocat atacul de la Belgrad a ajuns într-o clinică de neuropsihiatrie, iar părinții săi au fost arestați

Serbia este în stare de șoc după atacul de la școala din Belgrad. Opt elevi și un paznic au fost uciși de un băiat de 13 ani, care, potrivit probelor toxicologice, nu era drogat. Atacatorul, care nu poate răspunde penal din cauza vârstei, a fost plasat într-un spital psihiatric, iar părinții săi au fost arestați.

Mii de sârbi s-au recules în noaptea de miercuri spre joi, dar și în cursul zilei de joi, în fața școlii unde a avut loc atacul. Strada unde s-a petrecut tragicul incident și un bulevard din apropiere au fost aproape blocate. Trotuarele au fost transformate în adevărate altare.

La școală a ajuns și antrenorul echipei de volei Sport Club Municipal Zalău, Dragan Kobiljski, a cărei fiică și-a pierdut viața în masacru. Antrenorul și soția sa erau sfâșiați de durere.

Președintele țării a anunțat imediat o înăsprire a regimului armelor de foc.  La Belgrad este însă și furie și mulți au cerut în stradă demisia ministrului Educației. Și șeful poliției este aspru criticat după ce a făcut publică lista neagră intocmită de atacator și a dezvăluit identitatea victimelor.

Imediat după atac, șeful statului a anunțat noi măsuri restrictive privind armele de foc și a interzis emiterea oricăror licențe de port armă cu excepția celor pentru vânătoare. În plus a cerut reexaminarea tuturor licențelor emise până acum, măsuri de supraveghere mai stricte la sălile de tir și a felului în care cetățănii își depozitează armele de foc. Pistoalele folosite miercuri au fost luate de elev din seiful tatălui, care le deținea legal.

Elevul care a provocat masacrul era un copil model, olimpic la matematică și la biologie, care nu a creat niciodata probleme. Era însă marginalizat de colegi și ar fi cerut să fie mutat la o altă clasă, unde avea trei prieteni. El era numit ”tocilar”.

În urma cu o zi fusese la o petrecere cu colegii și nimic din comportamentul lui nu ar fi trădat că urma să facă acest gest. Cartierul în care trăia era unul liniștit, iar școala era una dintre cele mai bune din Belgrad.

În urma primelor cercetări s-a aflat că băiatul premeditase gestul său. De o lună pregătea planul, felul în care va intra în școală. Făcuse chiar o listă cu elevii pe care urma să-i ucidă.

Pentru că este minor, are doar 13 ani, elevul a ajuns într-o clinică de neuropsihiatrie, iar tatăl său a fost arestat.

Tatăl copilului este un medic renumit în Belgrad, iar mama sa asistentă medicală.

În momentul atacului, o polițistă se afla in școală, dar nu a putut preîntâmpina masacrul.

Președintele Serbiei a dat și alte informații despre familia copilului. Nu se poate spune despre părinții lui că l-au certat sau l-au bătut, doar i-au cerut rezultate bune la învățătură. A fost de 3 ori in poligon cu tatăl său și a spus că i-a plăcut și avea țintă bună.

 

Exit mobile version