Site icon Editia de Dimineata

Elon Musk confirmă: rețeaua de sateliți Starlink e deja activă pentru Ucraina

O dată cu înaintare trupelor rusești în Ucraina, populația civilă pierde accesul la internet. Este și motivul pentru care Mihailo Fedorov, vicepremier al Ucrainei și ministru al Transformării Digitale din Ucraina a făcut apel la Elon Musk pentru a activa sateliții.

„Serviciul Starlink e deja activ în Ucraina. Mai multe terminale urmează”, a scris pe Twitter Elon Musk, ca răspuns.

Compania SpaceX a lui Elon Musk a lansat deja pe orbita planetei aproape 1.900 de sateliţi în cadrul reţelei sale de internet de mare viteză Starlink, rețea care oferă acces la internet tuturor cu o antena de satelit și setările potrivite.

Un proiect ambițios

Starlink este o constelație de sateliți construită de SpaceX pentru a oferi acces la internet prin satelit. Constelația va consta din mii de sateliți de dimensiuni reduse plasați pe orbita joasă a Pământului, care funcționează în combinație cu stațiile de emisie-recepție terestre. SpaceX intenționează, de asemenea, să vândă o parte din sateliți în scopuri militare, științifice sau exploratorii.

Costul total al investiției de peste zece ani pentru proiectarea, construirea și desfășurarea constelației a fost estimat de SpaceX în mai 2018 a fi de aproximativ 10 miliarde de dolari. Dezvoltarea produselor a început în 2015, primele două prototipuri fiind lansate în februarie 2018. Un al doilea set de sateliți de testare și prima implementare a unei părți din constelație s-a produs pe 24 mai 2019 UTC, când au fost lansați primii 60 de sateliți operaționali.

 

Exit mobile version