Site icon Editia de Dimineata

Elveția a construit cel mai lung tren de pasageri din lume VIDEO

Cel mai mare operator feroviar privat din Elveția a stabilit un nou record mondial, cu cel mai lung tren de călători, care străbate Alpii elvețieni.

Țineți-vă bine! Trenul are 100 de vagoane, 2.990 de tone și aproape doi kilometri lungime (1.910 metri). Evenimentul a marcat cea de-a 175-a aniversare a primei căi ferate din Elveția, scrie swissinfo.ch.

Format din 25 de garnituri electrice noi „Capricorn”, trenul, care a bătut recordul, a avut nevoie de aproape o oră pentru a parcurge aproximativ 25 de kilometri pe spectaculoasa linie Albula, aflată în patrimoniul mondial UNESCO, de la Preda la Alvaneu, în estul Elveției.

Linia Albula este faimoasă pentru curbele sale și coborârile abrupte. O capodoperă a ingineriei civile de renume mondial, linia de 62 de kilometri între Thusis și St Moritz a fost construită în doar cinci ani, deși a necesitat 55 de poduri și 39 de tuneluri.

Înainte de finalizarea sa, în iulie 1904, vizitatorii trebuiau să facă o călătorie riscantă de 14 ore pe trasee accidentate, în trăsuri trase de cai sau sănii.

Piesa centrală a liniei este tunelul Albula, lung de 5.866 de metri.

În mai puțin de 25 de kilometri, trenul a coborât de la 1.788 de metri deasupra nivelului mării la Preda la 999,3 metri la Alvaneu, folosind o succesiune de serpentine, viaducte și tuneluri.

Tentativa de record a fost organizată de Rhaetische Bahn (Calea ferată retică, sau RhB), susținută de constructorul elvețian de trenuri Stadler, și a avut loc pe o cale ferată cu ecartament îngust.

Deținătorii anteriori ai recordului celui mai lung tren de pasageri din lume – Belgia și, înainte de aceasta, Olanda – au folosit în avantajul lor căi ferate cu ecartament standard prin peisaje plate.

Recordul mondial a fost confirmat oficial la fața locului de Guinness World Records. Precedentul record mondial, de 1.732,9 metri, datează din 1991.

Exit mobile version