Site icon Editia de Dimineata

Elveția. „Consimțământ prezumtiv” în cazul donării de organe

Elveția a votat pentru consimțământul prezumat în ceea ce privește donarea de organe. Astfel, fiecare persoană devine un potențial donator după moarte, cu excepția cazului în care s-a opus în mod expres.

Modificarea juridică a fost aprobată de 60% dintre alegători în cadrul unui referendum. În conformitate cu legile existente, transplanturile sunt posibile doar dacă persoana decedată și-a dat consimțământul în timpul vieții.

Deseori, dorințele acesteia sunt necunoscute și, în astfel de cazuri, decizia este lăsată la latitudinea rudelor care, în majoritatea cazurilor, optează împotriva donării de organe.

Cifre

La sfârșitul anului 2021, peste 1.400 de pacienți erau în așteptarea unui transplant de organe în Elveția, o țară cu aproximativ 8,6 milioane de locuitori.

Anul trecut, 166 de persoane decedate și-au donat organele în Elveția, iar un total de 484 de astfel de organe au fost transplantate.

Însă 72 de persoane au murit în 2021 în timp ce așteptau pe o listă de așteptare pentru transplant de organe, potrivit organizației Swisstransplant.

„Publicul a arătat că este pregătit să le dea o șansă persoanelor aflate pe lista de așteptare”, a declarat directorul Swisstransplant, Franz Immer.

„Consimțământ prezumat”

În încercarea de a reduce numărul de dosare, guvernul și parlamentul au dorit să schimbe legea către un model de „consimțământ prezumat”, un lucru deja adoptat în alte câteva țări europene.

Potrivit acestui sistem, persoanele care nu doresc să devină donatori de organe după moarte trebuie să spună explicit acest lucru.

Cei care nu și-au exprimat clar dorința ar fi prezumați a fi de acord. Cu toate acestea, rudele ar avea în continuare posibilitatea de a refuza dacă știu sau suspectează că persoana în cauză ar fi ales să nu doneze un organ. În cazurile în care nu pot fi contactate rudele, nu se poate preleva niciun organ.

Normele s-ar aplica numai persoanelor cu vârsta de 16 ani și peste.

Condițiile medicale pentru donare rămân aceleași: numai persoanele care mor în unitatea de terapie intensivă a unui spital își pot dona organele, iar moartea trebuie să fie confirmată de doi medici.

Exit mobile version