Site icon Editia de Dimineata

Când Elvis Presley a făcut campanie pentru vaccinul antipoliomielită. Regele a fost „politicos și fermecător”

Elvis Presley, Regele Rock’n’roll-ului, a fost protagonistul unei campanii de vaccinare antipoliomielită în SUA, în 1956. Elvis s-a lăsat vaccinat în fața presei la 28 octombrie în acel an, în New York, și fotografiile rezultate au fost publicate în ziare. De asemenea, Regele a avut și un spot la posturile de radio în care-i îndemna pe tinerii săi fani să meargă la vaccinare. Elvis era în New York pentru a realiza o emisiune la televiziune și injecția i-a fost făcută după repetițiile din acea după-amiază.

Elvis cel cuminte

După cum povestește Stephen E. Mawdsley în lucrarea „‘Salk Hops’: Teen Health Activism and the Fight against Polio, 1955 – 1960” publicată în „The Journal of the Social History Society” în februarie 2016:

Câteva luni mai târziu, o organizație de sănătate națională s-a oferit să trimită fotografia semnată de la eveniment către orice fan club al lui Elvis Presley care ar putea dovedi că toți membrii săi au fost vaccinați. În ciuda entuziasmului publicului și a spectacolului celebrităților, atracția și mediatizarea acestui eveniment au arătat o problemă mai mare: vaccinul împotriva poliomielitei era disponibil, dar puțini adolescenți căutau protecția acestuia„.

Implicarea lui Elvis în programul de vaccinare este subliniată în filmul „Teens Against Polio”, realizat de Universitatea Cambridge:

Filmul oferă informații interesante despre modul în care decalajul în vaccinare în SUA față de restul lumii a fost micșorat prin contribuția unor vedete precum Presley, Clark Gable și Mickey Rooney.

Foto: arhiva The New York Times (paywall)

Articolul din The New York Times de a doua zi îl descrie pe Elvis drept „politicos, prezentabil, isteț și fermecător”.

Ajutorul vedetelor epocii vs. reticența starurilor de azi

În anii 1950, starurile ofereau ajtorul statului. Astăzi, situația s-a schimbat. De exemplu, în 2016, Robert De Niro a promovat filmul „Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe”, chiar dacă pelicula a fost retrasă de la festivalul de film Tribeca, deoarece susținea opiniile controversate antivaccin ale medicului Andrew Wakefield (Marea Britanie), regizorul filmului. Procedând astfel, De Niro s-a alăturat vedetelor moderne din showbiz – inclusiv Jim Carrey, Jenny McCarthy și Charlie Sheen – care au pus la îndoială siguranța vaccinurilor de astăzi.

Un program major de cercetare a fost lansat la nivel mondial, pentru combaterea poliomielitei și, în 1955, Jonas Salk a anunțat că a dezvoltat un vaccin care, după administrarea a trei doze, a oferit protecție de peste 90%. Au fost lansate programe de vaccinare pentru copii în toată lumea. Cu toate acestea, în SUA, puțini adolescenți și adulți au dorit imunizarea, deoarece majoritatea credeau că sunt expuși riscului.

Foto: New York City Municipal Archives, Image C-1737-38

Exit mobile version