Site icon Editia de Dimineata

Emmanuel Macron vrea ”dialog dinamic” cu Rusia din partea occidentalilor. Diplomația, în teste

Europa, rămasă fără Angela Merkel, încearcă să-și impună o voce pe tărâmul diplomației, într-un moment de tensiuni care amintesc de Războiul Rece și chiar de temeri privind o nouă invazie rusească în Ucraina. Și cel care încearcă să facă asta este președintele francez Emmanuel Macron, plecat în turneu diplomatic la Kiev și Moscova.

Spre ce concesii se îndreaptă Franţa şi în general occidentalii? Iată o întrebare la care încearcă să răspundă în prezent mulţi analişti după discuţiile de luni 7 februarie de la Moscova dintre preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său rus Vladimir Putin. Decriptarea, la nivel de rezultate şi perspective, a turneului diplomatic efectuat de şeful statului francez, luni la Moscova, marți la Kiev şi miercuri la Berlin, va continua evident în zilele următoare cu noi elemente, scrie rfi.ro.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, revenit de la discuţiile de la Moscova şi Kiev cu privire la criza ruso-occidentală legată de Ucraina, a cerut marţi seara ”un dialog dinamic cu Rusia”, deoarece este ”singura cale care va face posibilă pacea în Ucraina”, relatează AFP, preluată de agerpres.ro.

”Trebuie să găsim împreună căile şi mijloacele pentru a ne angaja într-un dialog dinamic cu Rusia (…)”, a declarat preşedintele francez în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin. ”Reangajarea acestui dialog este singura cale care va face posibilă pacea în Ucraina”, a dat asigurări preşedintele francez.

Fraza cea mai ameninţătoare rostită de Vladimir Putin, la conferinţa de presă comună acordată după discuţii este legată de posibilitatea recurgerii la arma nucleară. Dacă Ucraina şi eventualii ei aliaţi vor dori să recupereze Crimeea, europenii riscă să se vadă îmbarcaţi într-un război cu Rusia, a avertizat Vladimir Putin pe un ton grav. Sigur, a mai spus el, există o diferenţă între mijloacele militare pe care le poate mobiliza Alianţa Atlantică şi cele de care dispune Rusia. Dar nu trebuie uitat, a subliniat Putin, că Rusia rămîne o putere nucleară şi că în privinţa unor categorii de arme nuclare ea este chiar mai avansată decît occidentalii.

Fraza sa cea mai conciliantă sună ca un fel de cadou diplomatic oferit lui Emmanuel Macron pentru ca lumea să nu poată spune că şeful statului francez s-a întors cu mîna goală de la Moscova. Unele idei şi propuneri formulate de Emmanuel Macron ar putea pune bazele unor progrese comune în vederea ieşirii din criză, cam aşa s-a exprimat Vladimir Putin, scrie rfi.ro.

Macron a afirmat că la întâlnirea pe care a avut-o luni, la Moscova, cu omologul său rus Vladimir Putin acesta i-a promis ”că nu va mai exista o degradare sau o escaladare” în criza dintre Rusia şi Occident pe tema situaţiei din Ucraina.

”Pentru mine, se punea problema schimbării dinamicii pentru a evita o escaladă şi a deschide noi perspective. (…) Acest obiectiv a fost îndeplinit, în opinia mea”, le-a declarat Macron ziariştilor care l-au însoţit în avionul care l-a transportat de la Moscova la Kiev.

Mîna întinsă de Paris spre Moscova este, dacă reuşim să citim printre rînduri, doldora de promisiuni în vederea găsirii unui compromis. Iată, de exemplu, acest principiu evocat de Emmanuel Macron: „Nu există securitate pentru europeni dacă nu există securitate pentru Rusia.” Toate bune şi frumoase, numai că din punctul de vedere al lui Vladimir Putin securitate pentru Rusia înseamnă nu numai neutralitatea Ucrainei ci şi vasalizarea ei politică, precum şi refacerea sferei de influenţă avută de Uniunea Sovietică înainte de destrămarea ei.

Cotidianul le Monde observă că divergenţele profunde dintre cei doi lideri au putut fi sesizate şi în tonul tensionat din finalul conferinţei de presă. „Suntem într-o fază de incandescenţă pe care Europa a cunoscut-o rareori”, a mai spus Emmanuel Macron, referindu-se evident la perioada de după al doilea război mondial.

Merită decriptată şi prima imagine parvenită de la Moscova, prilej de multe meme pe Net: cei doi preşedinţi sunt aşezaţi la cele două capete ale unui mese foarte lungi, undeva într-o somptuoasă sală a Kremlinului. Distanţa dintre ei este atît de bizară, de nefirească, încît pînă şi un copil şi-ar da seama că în acea poziţie dialogul este imposibil, decît dacă, eventual, protagonişti ridică mult vocea şi strigă unul la altul.

Un punct pozitiv al întîlnirii ţine şi de faptul că Putin l-a primit pe Emmanuel Macron într-o logică de dialog de la egal la egal. Ceea ce este normal, dacă ţinem cont că şi Franţa este o putere nucleară, şi că ambele ţări sunt membre permanente ale Consiliului de securitate ONU. Iar prin şeful statului francez preşedintele rus intră în dialog de fapt cu Uniunea Europeană. A fost deci depăşit momentul cînd Moscova nu dorea să discute decît cu americanii, peste capul europenilor, consideraţi mult prea nesemnificativi, mai scrie rfi.ro.

Sursa foto: captură video
Exit mobile version