Site icon Editia de Dimineata

Epidemie de orbire! Milioane de oameni sunt afectați și suferă în tăcere

Un studiu dat publicității recent arată că doar în Germania au loc aproape 300.000 de accidente rutiere din cauza problemelor de vedere ale soferilor. Epidemia de orbire afectează lumea întreagă, însă puțini o tratează cu seriozitate și mai puțini beneficiază de un tratament adecvat.

10 milioane de oameni sunt afectati în Germania de probleme de vedere care pot duce în final la orbire. Aprope 7,5 milioane de persoane sunt deja afectate de degenerescența maculară, o afecțiune oculară care cauzează pierderea ori încețoșarea vederii centrale.

Până în 2050, fiecare a patra persoană din Uniunea Europeană va avea probleme cu vederea. Cifrele cresc fiindcă speranța de viață este tot mai mare. La fel de rapid se înmulțesc și medicii.

Implantul de retină

Dacă până acum zece ani oftalmologia era evitată și considerată deloc atractivă, acum prețurile la o consultație oftalmologică au explodat. Tot mai mulți investitori internaționali mizează pe deschiderea unor astfel de clinici. Se investește masiv și în cercetare și apar noi terapii biotehnologice și genetice.

„Se folosește tot mai des implantul de retină, comutatorul de gene în retină care se activează la lumină, dar și lentilele de contact ultrainovative. Plus multe alte metode aflate în fază de experiment.

Problema principală este că în momentul în care pacientul începe să conștientizeze modificările în calitatea vederii și se adresează unui medic de specialitate, de obicei e mult prea târziu. Problemele pot apărea și pe fondul diabetului, obezității sau a hipertensiunii arteriale”, scrie Focus.

Din păcate, la ora actuală nu sunt terapii care să vindece degerescența maculara. Singura veste oarecum bună este că boala evoluează foarte lent. Noroc în ghinion ar fi dacă suplimentar retina ar începe să producă noi vase de sânge, care ar deveni vizibile, iar un medic de specialitate ar putea interveni pentru a stopa degenerarea vederii.

Pentru asta, medicul ar trebui să injecteze lunar un medicament în ochi. Cei mai mulți nu își permit costurile unui astfel de tratament. Încet se creează o pată în vederea pacientului, care începe să crească până când pierderea vederii va fi iminentă.

CIP în ochi

În cazul degerescenței maculare uscate (fără spargerea vaselor de sânge) se încearcă înjectarea unor informații genetice în ochi care să producă o substanță menită să împiedice inflamarea care stă de fapt la baza bolii.

Universitatea Lubeck experimentează deja în mod activ acest tip de tratament care stopează pierderea celulelor. S-a pornit de la premisa că acești pacienți conțin un număr mare de proteine de tip FHR-4 in sânge, o afecțiune ereditară.

Medici din Sulzbach au fost parte dintr-o echipă internațională care a făcut transplant de retină de la om la maimuță. Rezultatele nu au fost cele sperate.

În schimb, o echipă de neurochirurgi din Utah, SUA, a reușit să readucă la viață celule din retina unui decedat, în speranța că în viitor se va putea crea o bancă de donatori.

La ora actuală, cea mai probabilă tehnică de salvare a vederii este implantul unui cip bionic în ochi, care nu doar că va stopa boala, dar are și potențialul de a o vindeca.

Operația încă nu a fost avizată la nivel mondial. Momentan există doar permisiunea de a testa metoda până în 2024 pe un număr de 38 de pacienți care suferă de degerescență maculară uscată. Operația este foarte complicată, dar se speră că pacientul se va obișnui în decurs de patru săptămâni de la întervenția chirurgicală.

„Timp de un an o să îi chemăm la un training, o dată sau de două ori pe săptămână. Pacientii vor purta ochelari speciali, care înregistrează imagini și trimit impulsuri de lumină către cipul din ochi.

Acesta le transformă în impulsuri de curent, care sunt transportați către creier, unde vor fi prelucrate și pacientul accesează o nouă lume”, susține Frank Holz, directorul clinicii de oftalmologie din cadrul Universității Bonn, unde se va derula acest experiment.

Retinita pigmentară

Cei care suferă de retinită pigmentară vor putea beneficia în curând de un tratament similar. Cercetătorii de la Universitatea Tubingen au plantat un cip cu 1500 de fotocelule în ochii unui pacient, în speranța că îi vor putea înlocui retina și implicit vindeca boala.

Tehnica a fost folosită din 2019 la aproape 70 de pacienți, dar producătorii cipului Retina Implant au refuzat să publice rezultatele experimentului. Aparent cipul nu a fost capabil să producă imagini tridimensionale, ci doar imagini alb-negru extrem de pixelate.

„Trebuie să revenim în laborator și să vedem ce s-a greșit și ce trebuie să îmbunătățim. Nu renunțăm, doar o luăm de la capăt”, a comentat reprezentantul firmei, Alfred Stett.

CIP în creier

Berna Gomez a beneficiat în 2018 de un experiment și mai complex. Femeie de 57 de ani din Spania a fost primul pacient orb căruia i s-a implantat un microelectrod în zona creierului responsabilă cu prelucrarea semnalului vizual.

Cipul avea 96 de ace minuscule spre exterior, pentru stimularea nervilor din zonă. Aceștia primeau semnale nu pe bază de lumină, ci de exemplu la frecarea ochilor.

Experimentul realizat de cercetătorii de la John A. Moran Eye Center de la Universitatea Utah nu s-au arătat satisfăcuți de rezultatele obținute. Fiind oarbă complet de foarte mult timp, Berna a fost antrenată timp de două luni cu ajutorul unor ochelari speciali, astfel încât creierul ei să distingă diferite forme.

În final, ea reușea să recunoască în proporție de 70% literele C, I, L, V și O. Restul alfabetului a rămas o enigmă pentru ea. Cipul a fost testat și pe alți pacienții. Unii au recunoscut alte litere, însă cipul nu a fost omologat pe scară largă.

Noi efecte negative ale pandemiei COVID-19

Aproape jumătate dintre persoanele între 52 și 64 de ani, și 90% peste 75 de ani se confruntă cu sindromul vederii duble. Aproape 800.000 de oameni își implantează anual lentile speciale pentru a corecta această problemă. A apărut rapid și un studiu finanțat de industria pharma că implantarea lentilei scade cu 29% riscul de demență.

În Europa, aproape jumătate dintre copiii cu vârste între 8 și 12 ani suferă de miopie. Tendința e în creștere. În Asia, aproape 80% dintre copii se luptă cu miopia.

Pandemia și învățământul online au contribuit dramatic în acest sens. Cu cât stai mai aproape de ecranul TV sau al telefonului, cu atât vederea la distanță se depreciază în timp. De multe ori, aceasta se poate remedia în cadrul unei operații de cataractă.

La finalul lui 2021, în SUA a apărut prima picătură de ochi care ar trebui să înlocuiască ochelarii de citit. Rezultatele au fost aparent satisfăcătoare, însă ele nu îmbunătățesc vederea la distanță și atunci se impune imperativ folosirea ochelarilor la șofat.

Sursa foto: pixabay.com

Exit mobile version